Správy

Vianočné ozdoby od Alžbety z Nitry: Zdobia stromčeky na Slovensku aj v zahraničí, FOTO

Pani Alžbeta z Nitry vyrába doma jedinečné vianočné ozdoby. Najväčší záujem je tento rok o srdiečka na stromček.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné ozdoby od Alžbety z Nitry: Zdobia stromčeky na Slovensku aj v zahraničí, FOTO
16
Galéria
Zdroj: Alžbeta Magyariová

Pani Alžbeta Magyariová pochádza z Nitry, no žije v neďalekej obci Veľký Cetín. Budúci rok vo februári oslávi 50 rokov. Vyrábaniu vianočných ozdôb sa venuje od roku 2013.

Ako nám prezradila, priviedla ju k tomu náhoda. „Niekto z mojich priateľov na sociálnej sieti zdieľal venček zo stúh a mňa to zaujalo natoľko, že som začala po internete pátrať, ako na to,“ hovorí Alžbeta.

Netrvalo dlho a už sama vyrábala pekné dekorácie, ktoré skrášľujú príbytky nielen v Nitre. Záľuba jej nakoniec pomáha aj s príjmom.

„Najskôr to bola len moja záľuba, ale pre stále sa zhoršujúci zdravotný stav, ZŤP sa mi to stalo živobytím popri invalidnom dôchodku. Po určitej prestávke zo zdravotných dôvodov som sa k tomu vrátila, aj keď s obmedzeniami, snažím sa ako sa dá a koľko vládzem,“ dodala pani Alžbeta. Viac o svojich vianočných ozdobách nám prezradila v rozhovore.

Prečítajte si tiež

Čo ste vyrobili ako prvé?

Moje prvé dva výrobky boli veniec a vianočná guľa zo stúh a už to išlo. Neskôr ma zaujala technika dekupáž, neodolala som ani tej a začala som skúšať, až som sa pristihla pri tom, že už sama experimentujem, sama si robím návrhy a vytváram podľa seba.

Kde všade sa už dostali vaše ozdoby?

Moje vianočné ozdoby skrášlujú stromčeky prevažne v Nitre a okolí, ale niektoré sa dostali aj ďalej, dokonca ako darčeky od Slovákov sa dostali aj do zahraničia.

Môžete priblížiť ako vianočné ozdoby vznikajú?

Okrem základného materiálu si všetko vyrábam sama, odlievam si odliatky, šijem ručne mašle, miešam farby. Keď potrebujem niečo ušiť na stroji, mám veľmi dobrú susedku Noemi Balla, ktorá je vždy ochotná mi danú vec ušiť na šijacom stroji.

Aké ozdoby vyrábate na tieto sviatky?

Tento rok vyrábam gule, medailóny, zvončeky, ale najväčší záujem je o srdiečka na stromček. Okrem ozdôb vyrábam aj iné dekorácie, ako napríklad šperkovnice, ktoré budú darčekmi pod vianočnými stromčekmi.

Máte už stromček ozdobený, alebo zdobíte až pred Vianocami?

Ja zdobím stromček tesne pred Vianocami. Som vdova, tak Vianoce trávim spolu so synom, nevestou a vnučkou. Prvý sviatok vianočný sa vždy všetci stretneme u našej mamy, mám 3 sestry, keď sa stretneme všetci aj s rodinami, neviem či je to už pre maminu radosť, alebo starosť, ale vždy nás čaká neodolateľný mamin kakaový koláč, teda nie jeden, ale aj tri plechy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Vianočné ozdoby od Alžbety z Nitry, FOTO
16
Galéria
Zdroj: Alžbeta Magyariová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM