Správy

Nemajú kde parkovať, miesta im vraj zaberajú športovci: Pomôcť by mala regulácia

Obyvatelia bytového domu na Parkovom nábreží upozorňujú na problém s parkovaním už pár rokov. Miesta im majú zaberať návštevníci športovísk. Samospráve navrhli riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Nemajú kde parkovať, miesta im vraj zaberajú športovci: Pomôcť by mala regulácia
14
Galéria

Viacerí obyvatelia Parkového nábrežia v Nitre majú po návrate domov z práce problém zaparkovať. Na zlú situáciu s parkovaním upozorňujú dlhodobo.

Dôvodom sú podľa nich návštevníci okolitých športovísk, ktorí parkujú svoje autá pred obytnými domami. Pred vyše dvoma rokmi tu tiež obyvatelia prišli o odstavnú plochu, ktorú využívali ako parkovisko.

Pozemok, na ktorom parkovali, je však súkromný a určený na výstavbu. Zatiaľ sa na ňom stavať nezačalo, prístup naň je ale znemožnený. V súvislosti s výstavbou novej športovej haly Olympia sa obyvatelia obávajú, že sa problém ešte zhorší.

Prečítajte si tiež

Nové športovisko

Nové parkovacie miesta nepribudnú ani s rekonštrukciou zápasníckej haly, ktorá si vyžiada 595-tisíc eur. Práce sú zamerané najmä na zateplenie budovy, výmenu okien či izoláciu strešnej krytiny. Úpravami čiastočne prejdú aj vnútorné priesto ry. Investorom je spoločnosť Nitrianska investičná. Zmluva o dielo je zverejnená TU!

„Športovci a návštevníci zápasníckej haly môžu využiť veľkokapacitné parkovisko pri futbalovom štadióne, ktoré je vzdialené približne 240 metrov, čo je 2,5 minúty chôdze vychádzkovým tempom,“ uviedla Zuzana Opralová z Kancelárie primátora.

V lokalite má však vyrásť nová športová hala Olympia. Ako bude vyriešené parkovanie?

„Ide o halu, ktorá by mala vzniknúť pri futbalovom štadióne. Investorom je tam boxeristický klub. Parkoviská by mali byť vnútri v areáli, vytvorené majú byť v zmysle noriem, ktoré platia pre takéto stavby,“ povedal hovorca Tomáš Holúbek. V júli mesto o vyjadrenie požiadalo aj Krajský dopravný inšpektorát.

Mestu navrhli riešenie

Problém by mohlo vyriešiť spoplatnené parkovanie, nie však od 8.00 do 16.00, ako navrhovalo mesto. Pred dvoma rokmi preto skupina občanov poslala mestu pripomienky k návrhu dodatku k všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) mesta Nitry.

„Navrhujeme, aby bolo v tejto časti spoplatnené parkovanie v čase od pondelka do piatku od 14.00 do 22.00 hodiny. Obdobne vyhradený čas pre rezidentské parkovanie poznajú aj iné mestá,“ uvádzajú navrhovatelia.

Pripomienky zapracujú

Z kancelárie primátora nám potvrdili, že v návrhu nového VZN bude zohľadnený fakt, že ulica Parkové nábrežie potrebuje reguláciu aj po 16.00.

„Vyjsť v ústrety obyvateľom Parkového nábrežia sa budeme snažiť tým, že pozdĺžne parkovanie pred ich domom bude regulované až do nočných hodín a aj počas víkendov a štátnych sviatkov,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Schválenie prípadného VZN bude závisieť od podpory poslancov mestského zastupiteľstva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac správ z Nitry

Parkové nábrežie v Nitre
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM