Lucia Lauková Správy

Zobrali poplatok 10 eur od tehotnej ženy: Nemocnica odmieta lavínu kritiky

Tehotná žena prišla do pohotovostnej ambulancie s podozrením, že jej odtiekla plodová voda. Lekárka si po vyšetrení vypýtala poplatok 10 eur, čo spustilo vlnu kritiky.

Ilustračný obrázok k článku Zobrali poplatok 10 eur od tehotnej ženy: Nemocnica odmieta lavínu kritiky
Zdroj: TASR

Fakultná nemocnica v Nitre sa ohradila voči obvineniam z necitlivého prístupu k tehotnej žene, ktorá prišla do pohotovostnej ambulancie s podozrením, že jej odtiekla plodová voda. Lekárka pacientku vyšetrila. Zistila, že je v poriadku a plodová voda jej neodteká. Pri odchode si od nej vypýtala poplatok desať eur.

Na sociálnych sieťach vyvolal tento krok vlnu kritiky. „Takže, pokiaľ žena neuvidí hlavičku bábätka, nech zostane v pokoji, aj jej peňaženka bude v pokoji,“ napísal na sociálnej sieti manžel pacientky.

Argumentácia nemocnice

Vedenie nemocnice sa voči kritike ohradilo a upozornilo, že lekárka iba vybrala poplatok za návštevu pohotovostnej služby na základe legislatívy, ktorá vstúpila do platnosti v novembri minulého roku. „Pacientke bola podaná zdravotná starostlivosť, bola správne ošetrená, s tým, že náš lekár – gynekologička nepochybila a správne ju vyšetrila, tak ako mala. Nezindikovala príjem na gynekologickú kliniku a poslala pacientku domov. Správne si vypýtala poplatok desať eur. Ja nemám žiadne výhrady k zdravotnej starostlivosti, ktorú poskytla pacientke. Tu sa rieši iba problém, či sa zaplatia dve eurá, alebo desať eur,“ skonštatoval medicínsky riaditeľ nitrianskej nemocnie Marián Bakoš.

Nadštandardná starostlivosť

S jeho názorom súhlasí aj prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Miloš Mlynček, podľa ktorého sú zdravotníci z kampane na sociálnych sieťach a v niektorých médiách zhrození. „Môžem konštatovať, že pacientke boli spravené také vyšetrenia, ktoré sa napríklad v Anglicku u zdravej tehotnej vôbec ani nerobia. Bol spravený ultrazvuk, meranie prietokov v pupočníku a bolo spravené vyšetrenie akcie srdca plodu na monitore. A preto celý kolektív našej kliniky je šokovaný, že za takúto nadštandardnú starostlivosť sa spustila mediálna kampaň, v úvodzovkách za 10 eur,“ povedal Mlynček.

Zároveň zdôraznil, že lekári ani zdravotné sestry v nemocniciach o zavedení poplatkov v pohotovostných ambulanciách nerozhodli. „To je vec ministerstva zdravotníctva a ministerstva financií. Za takéto vyšetrenia sa platia v iných krajinách niekoľkonásobne väčšie sumy a namiesto poďakovania sa spustil ošiaľ, že čo sme si tu my dovolili spraviť,“ uviedol Mlynček.

Zavedenie poplatkov vítajú

Aj napriek kritike zo strany pacientov vedenie nitrianskej nemocnice zavedenie poplatkov za ošetrenie v pohotovostných ambulanciách víta. „Dopomohlo to k miernemu poklesu pacientov na pohotovostiach. Je to dobrý krok zo strany ministerstva zdravotníctva, pretože sa ústavná pohotovostná služba často zneužíva. V praxi sme neraz svedkami toho, že pacienti ju využívajú na to, aby sa po práci prišli dať ošetriť,“ povedal Bakoš.

Jeho slová potvrdil aj Mlynček, podľa ktorého v gynekologickej ambulancii lekári za niekoľko hodín vyšetria aj päť a počas víkendu aj desať pacientov. „Sú tam dvaja lekári, ktorí sa starajú aj o pôrodnú sálu a denne vykonajú približne šesť pôrodov a ďalšie operačné výkony. Iba ťažko sa môžu sústrediť na prácu a na vážne prípady, keď často musia ošetrovať aj pacientov, ktorí na pohotovosť nepatria,“ dodal Mlynček.

Ako pripomenul Bakoš, pacienti, ktorí chcú využiť ústavnú pohotovostnú službu musia počítať s tým, že zaplatia poplatok. Ten je obvykle vo výške 10 eur. „Dve eurá zaplatí pacient, ktorý bol poslaný z lekárskej služby prvej pomoci, prípadne jeho ošetrenie trvalo viac ako dve hodiny. Od platby je oslobodený iba pacient, ktorého stav si vyžiada hospitalizáciu,“ doplnil Bakoš.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM