Lucia Lauková Správy

Znečisťovanie rieky Nitra: Envirorezort podľa aktivistov Greenpeace zavádza

Evirorezort podľa aktivistov zavádza verejnosť vo vyjadreniach o kontrole znečisťovania rieky Nitra. Organizácia Greenpeace nie je spokojná ani s nedostatočným zodpovedaním ich otázok.

Ilustračný obrázok k článku Znečisťovanie rieky Nitra: Envirorezort podľa aktivistov Greenpeace zavádza
Zdroj: Dnes24.sk

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR dostatočne neodpovedalo na otázky Greenpeace Slovensko ohľadom znečisťovania rieky Nitra spoločnosťou Fortischem, a.s., Nováky. Envirorezort podľa aktivistov zároveň zavádza verejnosť. Zatiaľ čo médiám tvrdil, že kontroly vo Fortischeme neukázali žiadne porušenie zákona, im odpovedal, že kontrola stále prebieha. Tvrdí to organizácia v tlačovej správe, ktorú poskytla jej hovorkyňa Miroslava Ábelová.

Nezodpovedané otázky

„Ani po zaslaní dvoch infožiadostí neposkytol rezort životného prostredia organizácii Greenpeace Slovensko kompletné a priame odpovede na otázky. Organizáciu zaujímali výsledky ministerskej kontroly v prevádzke Fortischem, a.s., Nováky, ktorá prebehla v decembri 2016 po tom, ako na znečisťovanie rieky Nitra upozornili aktivisti odbermi vzoriek,“ uviedla Ábelová.

Zavádzanie verejnosti

Rezort podľa nej posunul infožiadosť Slovenskej inšpekcii životného prostredia (SIŽP), a tá skonštatovala, že závery kontroly nemôže poskytnúť, pretože kontrola ešte stále prebieha. „Medzitým však médiá priniesli vyhlásenia hovorcu ministerstva životného prostredia Tomáša Ferenčáka, že k žiadnym pochybeniam podľa výsledkov kontrol nedošlo. Na základe čoho to však ministerstvo tvrdí, nám dodnes nie je jasné. Na jednej strane tvrdiť, že kontrola ešte prebieha, na strane druhej upokojovať občanov, že je všetko v poriadku, to je podľa nás zavádzanie verejnosti. Ak orgány výsledkami kontrol disponujú, podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám ich mali sprístupniť,“ ozrejmila koordinátorka toxickej kampane Ivana Kohutková z Greenpeace Slovensko.

„Aktivistov z Greenpeace Slovensko si vážime a považujeme za našich prirodzených partnerov. Článok, na ktorý sa Greenpeace odvoláva, obsahuje informácie výlučne o odberoch z 19. decembra 2016 (išlo o 24-hodinovú zlievanú vzorku). Vzorky odobrali a analyzovali odborníci v akreditovanom laboratóriu Ingeo-ENVILAB v Žiline,“ uviedol v reakcii na vyjadrenia Greenpeace Slovensko hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Pripomenul, že v kontrolovanej vzorke neboli zistené prekročenia povolených limitných koncentračných hodnôt, ktoré sú stanovené v právoplatnom povolení na vypúšťanie odpadových vôd vydané pre spoločnosť Fortischem. „To sme aj otvorene komunikovali na základe mediálneho dotazu. Nejde o výsledky ministerskej kontroly, ktorá v čase komunikácie s Greenpeace nebola skončená,“ uzavrel. To, že nejde o celkové výsledky ministerskej kontroly však envirorezort vo svojom vyjadrení zo začiatku marca neuviedol.

Pochybenia podľa vyjadrenia Fortischemu z konca marca nenašla SIŽP ani pri kontrole z 20. decembra 2016 a 9. februára tohto roka.

Pripravované zmeny

Ochranárov tiež zaujímali konkrétne pripravované zmeny v oblastiach, ktoré spoločne s ministrom Lászlóom Sólymosom (Most-Híd) prediskutovali na stretnutí začiatkom tohto roka. „Zdá sa, že si ministerstvo robí z infozákona dobrý deň. Otázky sme museli zaslať opakovane, pretože úradníci si vybrali to, na čo sa im odpovedať chcelo a zvyšok odignorovali, prípadne odpovedali po svojom. Rovnako máme vážne podozrenie, že sľuby, ktoré nám minister v januári dal, boli len PR vyjadreniami na upokojenie situácie. Z odpovedí na infožiadosti totiž vôbec nie je jasné, aké konkrétne kroky ministerstvo podniklo, ani to, či vôbec nejaké zmeny plánuje,“ tvrdí Kohutková.

Prisľúbenú zmenu v systéme environmentálnych kontrol považuje organizácia podľa jej ďalších slov za kľúčovú a bude ju žiadať aj naďalej. „Ochrana vôd na Slovensku si vyžaduje systematický prístup a nielen čiastkové aktivity a odkazovanie sa na legislatívu, ktorá v praxi nemá potrebný účinok. Prázdne sľuby naše životné prostredie nezachránia,“ uzavrela.

„Rezort plánuje pokračovať v prísnejších a častejších mimoriadnych kontrolách inšpektorov zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Navyše zvyšujeme počet inšpektorov,“ dodal Ferenčák.

Organizácia Greenpeace Slovensko by už čoskoro mala mať k dispozícii ďalšie výsledky vzoriek, ktoré po medializácii prípadu Fortischem opätovne urobila v Novákoch, avizovala Ábelová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM