Lucia Lauková Správy

Závažné zistenia o znečisťovaní rieky Nitra: Vo vode našli nebezpečné chemikálie

Ochranári bijú na poplach. Vo vzorkách vody odobratých z rieky Nitra našli nebezpečné chemikálie vo vysokých koncentráciách.

Ilustračný obrázok k článku Závažné zistenia o znečisťovaní rieky Nitra: Vo vode našli nebezpečné chemikálie
Zdroj: Dnes24.sk

Závažné zistenia pokračujúceho znečisťovania rieky Nitra odpadovými vodami spoločnosťou Fortischem, a. s., Nováky prezentovala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave organizácia Greenpeace Slovensko. „Spoločnosť Fortischem sú bývalé Novácke chemické závody a je jedna z kľúčových chemických výrobcov u nás. Jej odpadové vody vypúšťané do rieky Nitra obsahujú nebezpečné chemikálie vo vysokých koncentráciách, ako napríklad vinylchlorid a benzén, čím ju znečisťujú. Z odobraných vzoriek sme zistili v niektorých ukazovateľoch prekročenie zákonných limitov pre vypúšťanie odpadových vôd,“ konštatovala koordinátorka toxickej kampane Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková.

Nebezpečné chemikálie

Podľa nej vzorky odhalili široké spektrum prchavých organických látok. Takmer polovicu tvoria jedovaté halogénové prchavé látky a mnohé z nich vyvolávajú rakovinové ochorenia. Najväčšie riziko predstavuje vo vysokých koncentráciách zistený vinylchlorid, ktorý spôsobuje rakovinu a poškodzuje ľudský plod. Trojnásobné zvýšený obsah zistili u benzénu, ktorý tiež vyvoláva rakovinové ochorenia, poškodzuje plod a ohrozuje rozmnožovací systém u ľudí. Ochranári tiež zistili rozdiely vo viacerých ukazovateľoch vo vzorkách odobratých pred a po vypustení odpadových vôd. Zistený rozdiel vystúpil až nad limitnú hodnotu definovanú zákonom.

„Rizikom v tomto prípade zostáva ortuť, v rieke jej množstvo po vypustení narastá. Je pritom vysoko toxická a hromadí sa v organizmoch,“ upozornila Kohutková.

Dlhodobé znečisťovanie

Zároveň uviedla, že Fortischem Nováky dlhodobo vypúšťa odpadové vody s obsahom nebezpečných chemických látok. Preto ju ochranári považujú za jeden z najvýznamnejších zdrojov znečistenia rieky Nitra. Túto skutočnosť potvrdzuje aj to, že spoločnosť nedokázala splniť podmienky na ochranu vôd do roku 2011, ktoré jej uložila zmluva o pristúpení Slovenska k Európskej únii.

„Spoločnosť mala opatrenia na nápravu urobiť do roku 2016. Na to, či a ako tieto podmienky splní, si ešte posvietime začiatkom budúceho roka,“ uviedla Kohutková.

Zodpovednosť za stav rieky

Za súčasný stav podľa nej môže nielen chemická spoločnosť, ktorá odpadové vody vypúšťa, ale aj štát, ktorý vykonáva kontroly a nastavuje pravidlá. Preto Greenpeace Slovensko žiada štátne orgány o zmenu systému kontrol odpadových vôd, ktoré priemyselné prevádzky vypúšťajú do životného prostredia. Chce, aby kontroly prebiehali neohlásene, pravidelne a aby analýzy odpadových vôd vykonávali kontrolné orgány.

„Prevádzky sa môžu na kontroly štátnych orgánov pripraviť, pretože tie sú ohlásené,“ informovala novinárov Kohutková. Zároveň dodala, že svoje zistenia zaslali štátnym orgánom aj znečisťujúcej spoločnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM