Lucia Lauková Správy

Zmena klímy rezonuje aj v Nitre: Na budove úradu chcú vytvoriť vegetačnú strechu

Klimatickým zmenám sa bude musieť prispôsobovať aj život v mestách. Práve zatrávnené strechy by mali byť prínosom pre životné prostredie.

Ilustračný obrázok k článku Zmena klímy rezonuje aj v Nitre: Na budove úradu chcú vytvoriť vegetačnú strechu
Zdroj: Dnes24.sk

Téma zmeny klímy je podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka jednou z priorít Nitry. „Pristupujeme k nej s „chladnou hlavou“, nie pod tlakom súdobých módnych trendov,“ hovorí Tomáš Holúbek.

V rámci koncepčných riešení mesto v súčasnej dobe obstaráva z fondov EÚ dokumenty „Mestská adaptačná stratégia na zmenu klímy“ a „Generálny plán zelene“.

Zelená strecha

„Dané dokumenty v krátkodobom i strednodobom horizonte v rámci Nitry riešia systematický prístup k opatreniam v oblasti minimalizácie teplotných ostrovov v meste, manažmentu zrážkovej vody, ako i výsadby zelene (výber vhodných druhov, technické riešenia a podobne), s cieľom úpravy mikroklímy mestského prostredia v prospech pritienenia, nižšej teploty a zvýšenej vzdušnej vlhkosti,“ vysvetľuje hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Mesto chce promovať aj myšlienku budovania vegetačných striech s tzv. vodozádržnou vrstvou. „Chceme upraviť celkovú energetickú bilanciu stavieb (novostavieb a rekonštruovaných budov). Príkladom je v súčasnej dobe snaha vybudovať extenzívne vegetačné strechy napríklad na budove Mestského úradu v Nitre,“ prezradil Tomáš Holúbek.

Ďalšie budovy

Zelenú strechu by mohli mať aj iné budovy v meste. V ďalšom období chce mesto podľa hovorcu hospodárne nakladať so zrážkovou vodou v rámci jej zadržania a následného využívania na zálievku u striech iných mestských objektov, napríklad zimného štadióna, mestskej športovej haly a podobne.

To, ktoré mestské objekty sú vhodné na vodozádržné opatrenia a ktoré plochy a verejné priestranstvá sú vhodné na výsadbu nových stromoradí a alejí majú ukázať spomínané strategické dokumenty.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM