Lucia Lauková Správy

Dopady zmeny klímy v Nitre má pomôcť riešiť projekt Generálnej zelene

Mesto chce hľadať spôsoby, ako zmierniť dopady klimatických zmien, prostredníctvom projektu za viac ako 100-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Dopady zmeny klímy v Nitre má pomôcť riešiť projekt Generálnej zelene
Zdroj: TASR

Nitrianska radnica sa chce zapojiť do projektu, ktorého výsledkom má byť zhodnotenie súčasného stavu mestskej zelene a zároveň hľadanie spôsobov, ako zmierniť dopady klimatických zmien. Celkové náklady na projekt s názvom Generálny plán zelene predstavujú viac ako 100 000 eur, väčšinu z nich plánuje magistrát uhradiť z fondov Európskej únie. Na spolufinancovaní sa bude podieľať sumou viac ako 5000 eur.

Generálny plán zelene

Ako sa uvádza v materiáli, ktorí schválili mestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní, projekt Generálny plán zelene sa bude skladať z dvoch častí. V prvej sa zhodnotia existujúce plochy zelene v zastavanom území Nitry aj s ich funkčným využitím a kvalitou. Súčasťou budú aj návrhy na ďalší rozvoj mestskej zelene.

Návrhy opatrení

Časť projektu nazvaná Stratégia adaptačných opatrení na zmenu klímy pre mesto Nitra zasa bude obsahovať návrh opatrení v environmentálnej, ekologickej, sociálnej i ekonomickej oblasti. Ich cieľom bude eliminácia negatívnych následkov zmeny klímy. Radnica bude v tejto časti hľadať spôsoby, ako predchádzať povodniam, ako zadržiavať vodu v krajine, či ako ochladzovať ulice mesta v horúcich letných mesiacoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM