Aktualizované Správy

Zdravotníci v tom nie sú sami: Maltézski rytieri v Nitre im pomáhajú, ako sa dá

V ťažkých časoch pandémie je vítaná každá pomoc. Vedia to aj členovia centra Maltézskej pomoci Slovensko (MPS) v Nitre, ktorí pomáhajú tam, kde to treba najviac.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotníci v tom nie sú sami: Maltézski rytieri v Nitre im pomáhajú, ako sa dá
8
Galéria
Zdroj: Tibor Ujlacký

Maltézskych rytierov určite poznáte najmä vďaka Maltézskemu punču, ktorý mal pravidelne svoje miesto vo Vianočnom mestečku. Aj toto však zmenila pandémia. Centrum Maltézskej pomoci v Nitre sa preto rozhodlo zorganizovať virtuálnu verejnú zbierku na podporu Hospicu u Bernadetky. Zbierka trvá do mája.

Tu však ich činnosť zďaleka nekončí. Niektorí dobrovoľníci sú podľa dobrovoľníka centra Maltézskej pomoci Slovensko v Nitre Tibora Ujlackého súčasne aj profesionálnymi pracovníkmi v rámci kritickej infraštruktúry štá­tu.

Svoje povinnosti si plnia napríklad vo Fakultnej nemocnici a DSS na Zobore v Nitre ako profesionálni zdravotníci a opatrovatelia, ďalší v službe v Hasičskom a záchrannom zbore, či na Okresnom krízovom štábe.

Darček pre zdravotníkov

Okrem toho postavilo centrum ešte vlani na jeseň pred Infekčnou klinikou nemocničný stan, ktorý slúži ako čakáreň pre chorých na COVID-19 čakajúcich na odborné vyšetrenie.

„Dobrovoľníci popritom zorganizovali zbierku a odovzdali pracovníkom Covid oddelenia v Špecializovanej nemocnici Sv. Svorada Zobor praktický darček v podobe kávovaru, kávy a sladkostí pre toto namáhavé obdobie,“ prezradil Tibor Ujlacký.

Podobne podľa jeho slov obdarovali v spolupráci s dobrovoľníkmi z Topoľčian aj zdravotníkov a opatrovateľky v DSS v Topoľčanoch. Nadviazali tak na jarné darovanie energetických tyčiniek a kávy do Fakultnej nemocnice v Nitre a v Nových Zámkoch, ako aj hasičom v Nitre.

Centrum Maltézskej pomoci v Nitre nezabúda ani na ľudí bez strechy nad hlavou. Dobrovoľníci majú v pláne obnoviť výdaj balenej stravy pre ľudí bez domova žijúcich na území mesta Nitra aspoň raz za týždeň.

Ako pomôcť?

„Ak by mal niekto z radov verejnosti, súkromné osoby, či podnikatelia záujem pomôcť podobným spôsobom, môže sa obrátiť na nitrianske centrum MPS, ktorého dobrovoľníci takúto pomoc ochotne sprostredkujú tam, kde to je potrebné,“ hovorí Tibor Ujlacký.

„Máme nádej, že s prichádzajúcimi jarnými a letnými mesiacmi sa pandemická situácia bude upokojovať a príde aj k zmäkčeniu opatrení podobne ako v minulom roku. V takom prípade sa budú môcť uskutočňovať aj hromadné podujatia, ale pritom budú musieť byť zabezpečované hygienické opatrenia, ako dezinfekcia rúk, či priestorov, kde očakávame aj aktívnu službu, pomoc a účasť aj dobrovoľníkov MPS v Nitre,“ myslí si Tibor Ujlacký.

Kto by sa chcel pridať a stať sa dobrovoľníkom nitrianskeho centra, môže sa prihlásiť a zaslať svoje kontaktné údaje na adresu tibor.ujlacky@gmail.com, alebo volať na číslo 0903723169.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Centrum Maltézskej pomoci v Nitre počas pandémie
8
Galéria
Zdroj: Tibor Ujlacký
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM