Správy

Patrik sa pridal k prvej línii: Stál pri záchrane života a pomáha pri testovaní v Nitre

Cenné skúsenosti naberajú viacerí budúci zdravotníci aj počas pandémie. Jedným z nich je aj Patrik Arpáš, ktorý pomáha pri testovaní v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Patrik sa pridal k prvej línii: Stál pri záchrane života a pomáha pri testovaní v Nitre
5
Galéria
Zdroj: Patrik Arpáš

Vlna solidarity neutíchla v Nitre ani v novom roku. Dôkazom sú činnosti rozličných organizácií či jednotlivcov, ktorí sa snažia zdravotníkom bojujúcim v prvej línii pomôcť rôznymi spôsobmi.

Do boja proti pandémii sa aktívne zapája aj Stredná zdravotnícka škola v Nitre. Jej pedagógovia a žiaci vymenili oddych za pomoc tam, kde ju treba najviac. Rozhodli sa posilniť tímy v nemocniciach alebo pomáhajú pri testovaní.

Takto sa rozhodol pomôcť aj 20-ročný študent 4. ročníka Strednej zdravotníckej školy v Nitre Patrik Arpáš zo Zlatých Moraviec. Aktuálne pôsobí ako zdravotník na mobilných odberových miestach (MOM) v Nitre, kde pracuje 5 dní v týždni, ale aj cez víkend.

Ako prezradil, za sebou má už vyše 15-tisíc sterov.

Testovanie prinieslo mladému zdravotníkovi aj viaceré emocionálne vypäté okamihy. V rozhovore priznal, že najväčšou oporou mu je v ťažkých chvíľach jeho rodina.

Kde všade pôsobíte a ako pomáhate počas pandémie?

Pôsobím ako zdravotník na MOM v Nitre, konkrétne na MsÚ a na RÚVZ. Mojím pôsobením pomáham kolegom, ako sa len dá. Vykonávam všetku potrebnú prácu, ktorá sa robí na odbernom mieste. Ľudovo povedané stieram, kvapkám, vyhodnocujem a podpisujem.

V prvej vlne som sa snažil učiť šiť rúška. Ušil som ich viac ako 300 kusov pre Dom opatrovateľských služieb u nás v Zlatých Moravciach, kde som ich seniorom a pracovníkom z lásky odovzdal.

Pri koľkých testovaniach ste už pomáhali ako zdravotník?

Popravde to už ani nepočítam, lebo je toho mnoho. Mám za sebou už asi 15-tisíc sterov. Mnoho dní som strávil na odberných miestach aj viac ako 15 hodín. Aktuálne pôsobím na odbernom mieste v Nitre na MsÚ a RÚVZ.

Som hrdý na to, že všetci zdravotníci sme sa zomkli a bojujeme spoločne proti vírusu, ktorý nám berie našich najbližších, rodinu, priateľov, kolegov. Ale i cez všetky bolesti, ktoré máme, tak spoločne bojujeme a pevne verím, že zvíťazíme, lebo v jednote je sila.

Ako sa podľa vás stavia verejnosť k testovaniu?

V tomto smere sa chcem poďakovať mojím kolegom, ktorí sa zúčastnili a zúčastňujú so mnou na odberových miestach, či už administratívni pracovníci, zdravotnícki pracovníci, príslušníci ozbrojených síl, ale aj policajného zboru. Bez nich by sme to taktiež nezvládli. V neposlednom rade sa chcem srdečne poďakovať zodpovedným ľudom, občanom SR, ktorí sa prišli otestovať a prišli na to, že v jednote je sila. Prišli na to, že nezodpovednosť a rôzne konšpirácie ako sa vyhnúť sterom, vzali mnoho ľudských životov, priateľov, kolegov, a to najcennejšie čo máme, rodinu. Preto vás prosím, postavme sa zodpovedne a buďme zodpovední za nás všetkých a hlavne za zdravotnícky personál, ktorý bojuje z posledných síl o životy nás všetkých.

Na ktorý zážitok z pandémie nezabudnete?

Tých zážitkov je nespočetne veľa. Počas pandémie sa každý zdravotník ocitá vo vyššom počte tvárou v tvár smrti. Na začiatku by som chcel poďakovať príslušníkovi policajného zboru Romanovi Hromádkovi, ktorý postrehol staršieho pána, ako sa neprirodzene pohybuje a bolo navonok vidno, že pánovi je ťažko. Ihneď ho priviedol na odberné miesto, kde som po anamnéze a vyšetrení životných funkcií zistil, že starší pán sa lieči na kardiovaskulárne ochorenie hypertenziu a má príliš vysoký krvný tlak. Pri takom vysokom krvnom tlaku môže dôjsť k fatálnymi následkom, kvôli ktorým by prišiel o svoj život. Každá sekunda nám bola veľmi vzácna a dôležitá pre záchrannú ľudského života. Ihneď som privolal rýchlu zdravotnú záchrannú službu, kde po konzultácii s operátorkou ZZS bol staršiemu pánovi podaný liek na zníženie krvného tlaku. Staršiemu pánovi sa začal krvný tlak a jeho zdravotný stav stabilizovať. Po príchode RZP bol odvezený na hospitalizáciu a vyšetrenia do nemocnice.

Taká druhá situácia bola na OM v Nitre, kde mi prišla mladá mamička s dvoma malými deťmi a jej maminou na odbery. Všimol som si, že pani je rozrušená a dezorientovaná so slzami v očiach. Spýtal som sa, čo sa deje. V tom mi pani povedala, že v ten deň jej zomrel muž na Covid-19, ona sama je pozitívna a ide dať otestovať svoje deti. Vek toho muža bol do 35 rokov, mal 2 malé krásne deti. Bol som paralyzovaný, ako ja, tak i ostatní kolegovia. A i cez to všetko musíte byť ako zdravotník profesionálny, empatický a nemôžete dať znať, ako tá emócia vo vás zanechala stopu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Patrik Arpáš pri plošnom testovaní v Nitre
5
Galéria
Zdroj: Patrik Arpáš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM