Lucia Lauková Správy

Záveje nad hlavu a poriadna metelica: Spomienky čitateľov na zimu 1987 v Nitre

Jeden z čitateľov si ju pamätá aj ako zimu Trojkráľovú. V januári 1987 napadlo pod Zoborom toľko snehu, že aj dospelým siahali záveje ponad hlavu.

Ilustračný obrázok k článku Záveje nad hlavu a poriadna metelica: Spomienky čitateľov na zimu 1987 v Nitre
Zdroj: TASR

V predošlom článku sme si zaspomínali na zimu pod Zoborom v roku 1968. Mnohým našim čitateľom pripomenula kalamitu z roku 1987.

Na Nitru sa pred 31 rokmi zosypala nečakane štedrá snehová nádielka. O svoje živé spomienky sa s nami podelili naši čitatelia na sociálnej sieti. Prečítajte si ako spomínajú na snehovú kalamitu v Nitre z roku 1987 obyvatelia nášho mesta.

Podľa niektorých sa vtedy tvorili aj trojmetrové snehové záveje. „To bolo v roku 1987, myslím, že to začalo 10. januára a o dva dni boli trojmetrové záveje,“ napísala jedna z čitateliek.

„Mala som 5 rokov a a nechcela som ísť do škôlky, lebo záveje boli vysoko nado mnou. Dodnes si pamätám, ako som sa bála prejsť cez ulicu,“ napísala čitateľka Andrea.

„Myslím, že prejsť cez ulicu mali vtedy problém aj dospelí ľudia,“ stojí v komentári od našej čitateľky, ktorá strávila kalamitu v pôrodnici. Správy o počasí im mali nosiť sestričky. Čo je vonku si ani nevedeli predstaviť. „Chodníky vraj boli odhrnuté na šírku lopaty, takže keď sa dvaja ľudia stretli, dochádzalo k zaujímavým situáciám. Vyhnúť sa nebolo kde pre vysoké záveje a tak sa museli k sebe pritisnúť,“ opísala svoje spomienky Henny.

S kalamitou sa našej čitateľke spája aj udalosť, na ktorú žiadna mama nezabudne. „Ja si to pamätám, lebo 7. januára sa mi narodila dcéra. Bola som práve v pôrodnici a kedže všetko bolo v poriadku, tešila som sa, že pôjdem o 4 dni domov. Lenže v sobotu 10. januára (r. 1987 pozn. redakcie) začalo snežiť a v pondelok sa nemohli sestričky dostať do nemocnice. Vojaci nám vozili potraviny, lebo normálne zásobovacie auto na Špitálsku neprešlo. Nakoniec som išla domov o tri týždne, lebo skôr sa k nám nedostala sanitka,“ zaspomínala si čitateľka Henny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM