Tímea Kamenická Rôzne

Viete o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Nitra, o ktorých ste možno netušili

Preteká Nitrou, celým naším i viacerými susednými okresmi. Reč je o rieke Nitra. Počuli ste už o týchto zaujímavostiach?

Ilustračný obrázok k článku Viete o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Nitra, o ktorých ste možno netušili
Foto: Tímea Kamenická / Zdroj: Dnes24.sk

Typickou je pre naše mesto aj samotná rieka Nitra. Rozdeľuje mesto na dve strany a vedie cez ňu viacero mostov. Niektorí ju obdivujú, iní ju už ani nevnímajú, keďže je odjakživa súčasťou mesta. Niekedy síce spôsobuje šarapatu a záplavy, slúži však aj na šport, ochladia sa v nej radi aj štvornohí domáci maznáci, v jej blízkosti môžete v lete chytať bronz či zrelaxovať počas prechádzok.

Pramení v Malej Fatre a má veľa prítokov

Nitra je slovenská rieka, prameniaca na juhovýchodných svahoch Lúčanskej Malej Fatry pod vrchom Reváň. Je ľavostranný prítok Váhu, kam sa vlieva pri obci Komoča. Jej dĺžka bola pôvodne 243 km, v roku 1950 sa skrátila na 170 km, a to vybudovaním preložky do Váhu. Prekonáva výškový rozdiel 691 m. Má pretiahnutý tvar s nesúmernými prevládajúcimi prítokmi, pred preložkou prijíma zľava Žitavu . Významnejšie prítoky Nitry sú Handlovka, Nitrica – Belianka, Bebrava, Radošinka, Dlhý kanál a Žitava.

V hornej a strednej časti povodia priberá okrem mnohých malých, málo vyvinutých prítokov Handlovku z ľavej a Nitricu z pravej strany, nižšie z tej istej strany Bebravu a Radošinku. Na dolnom toku priberá svoj najdlhší (99,3 km) a plochou povodia najväčší (1 243,6 km²) prítok Žitavu so zbernou oblasťou na svahoch Tribeča a Pohronského Inovca. Riečna sústava Nitry je charakterizovaná dlhou hlavnou tepnou s viacerými krátkymi a niekoľkými dlhšími prítokmi.

Život v rieke a jej okolí

Medzi organizmami, ktoré žijú v rieke či jej okolí, patria väčšie ryby ako sumec, zubáč, ostriež či šťuka. Nachádzajú sa tu aj iné vodné živočíchy ako korýtko riečne. Miestami narazíte aj na vodné vtáctvo ako rybárik riečny, divé kačice či vydra riečna.

Jedna z najšpinavších

Kedysi sa v rieke ľudia často kúpali, no triedy kvality vody pred rokmi zaradili Nitru do poslednej piatej triedy a označili ju tak za veľmi znečistenú vodu s minimálnou vhodnosťou použitia. Rieka nie je špinavá len na pohľad. Nespĺňa ani viaceré požiadavky kvality povrchovej vody z nariadenia vlády. Obsahuje zvýšenú hladinu ťažkých kovov, a to najmä arzénu, no vyhovujúci nie je ani pomer dusičnanov a chlorofylu. Vinu nesie najmä priemysel, ale aj ekologické katastrofy a samotní občania.

Umelý kanál

Z Nových Zámkoch bol vybudovaný v 60. rokoch 20. storočia umelý kanál, ktorý spojil rieku Nitra s Váhom v obci Komoča, vzdialenej od Nových Zámkov pár kilometrov. Staré koryto rieky Nitra však naďalej existuje. Preteká cez Martovce a spája sa so Žitavou a v Komárne sa vlieva do Váhu. Tento tok Nitry je pokojný, plný vodného života, pripravený na skvelú vodnú turistiku. V Komoči je aj pekná piesočná pláž vhodná na rekreáciu spolu s chatovými oblasťami.

Splavnosť Nitry

Ak ste vášniví vodáci, máme pre vás dobrú správu. Dĺžka splavného toku je 192 km (Prievidza až sútok s Dunajom) Obtiažnosť toku je WW I, čo značí ľahký stupeň, ktorý je charakteristický pravidelnou prúdnicou a pravidelnými vlnami s rýchlo tečúcou vodou a zarastenými brehmi. Od Novák je obtiažnosť toku ZWC. Ide o mierne prúdiaci tok, charakteristický rýchlosťou prúdu 3 – 5 km/hod. a prehľadným tokom. Horné úseky sú splavné len na jar alebo po dažďoch za zdvihnutej hladiny. Úsek od Partizánskeho je splavný celoročne. V nitrianskom parku na Sihoti je v letnej sezóne možné požičať si aj člnky. Obyvatelia aj návštevníci mesta môžu využiť člnkovanie v parku na jazierku – mŕtvom ramene Nitry.

Foto: ilustračné

Zdroj: wikipedia.sk, Nitriansky infromačný systém

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM