Rôzne

Zaujímavé fakty o nitrianskej Kalvárii: Na jej vrchole kedysi stála strážna veža

Nitrianska Kalvária je vyhľadávaným miestom aj počas pandémie koronavírusu. Významnou lokalitou bola aj v minulosti, nie však kvôli modlitbám.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé fakty o nitrianskej Kalvárii: Na jej vrchole kedysi stála strážna veža
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Kalvária je v súčasnosti vnímaná najmä ako miesto pokoja a mieru. Nie vždy tak tomu bolo. Na jej vrchu, kde teraz stojí kaplnka, stála kedysi strážna veža alebo pozorovateľňa.

Obranný systém

Strážna veža na Kalvárii mala byť súčasťou obranného systému mesta, do ktorého mali patriť dnes už neexistujúce strážne veže na Borine a vo Veľkých Janíkovciach.

Existujúca stavba na Borine vraj podľa výskumov strážnou vežou nebola. Dokázať to mal architektonicko-historický výskum, ktorý sa konal ešte v roku 2011.

"Analýzou ikonografických a kartografických prameňov, spolu s poznatkami získanými terénnym výskumom sa vylúčila možnosť, že objekt stojaci na Borine je renesančnou strážnou vežou,“ uviedla to v roku 2017 Iveta Žitňanová z Mestského úradu v Nitre.

Veža na Kalvárii mala kontrolovať cestu od Nových Zámkov. Zo všetkých troch veží mali kedysi posielať signály hradnej posádke, ktorá bránila mesto.

Ďalšie zaujímavosti

V kritickom stave

Prvá Kalvária bola vybudovaná v poslednej tretine 18. storočia. „Dnešné zastavenia boli vybudované v r. 1885 počas obnovy kláštorného súboru, ktorá prebiehala z iniciatívy biskupa Roškovániho a pod vedením staviteľa Františka Storna,“ píše na svojej stránke Turistické informačné centrum v Nitre.

V súčasnosti sú podľa farnosti zastavenia Krížovej cesty v kritickom stave. V najbližších rokoch bude prebiehať ich obnova. Projekt je rozložený na dve etapy, pričom celkové náklady sa vyšplhajú na 450 000 eur. Na rekonštrukciu vyčlenil Nitriansky samosprávny kraj z tohtoročného rozpočtu sumu 100-tisíc eur.

Aktuálne fotografie z nitrianskej Kalvárie nájdete v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zo Slovenska

Kalvária v Nitre
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM