Rôzne

Historická knižnica v Oponiciach je opäť otvorená! Návštevníci musia mať test

Uvoľnenie opatrení potešilo aj milovníkov histórie. Apponyiovská knižnica je otvorená.

Ilustračný obrázok k článku Historická knižnica v Oponiciach je opäť otvorená! Návštevníci musia mať test
14
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Od 19. apríla sa v rámci uvoľňovania opatrení sa okrem obchodov a služieb otvorili aj múzeá, galérie či zoologické záhrady. Na návštevníkov sa teší aj historická knižnica v Oponiciach, ktorá je súčasťou kaštieľa. O jej znovuotvorení informovali prevádzkovatelia na sociálnej sieti.

„S radosťou vám oznamujeme znovuotvorenie našej historickej knižnice od 19.04.2021 (pondelok). Maximálny počet návštevníkov je limitovaný,“ uvádzajú prevádzkovatelia.

Nariadenia povoľujú jedného návštevníka na 15 metrov štvorcových.

Nezabudnite si test

Pri návšteve, podľa platných nariadení, potrebujete aj negatívny test, a to bez ohľadu na to v akom stupni varovania je váš okres.

„Pred vstupom je potrebné preukázať sa negatívnych výsledkom AG/PCR testu, nie starším ako 7 dní,“ pripomína Chateau Appony.

Knižnicu môžete navštíviť cez týždeň od 9.00 do 15.00 a počas víkendov od 12.00 do 16.00. Prehliadky sa konajú každú celú hodinu.

Viac o opatreniach

Zaujímavosti o knižnici

Apponyiovskú knižnicu v Oponiciach založil v roku 1744 gróf Juraj Apponyi. V súčasnosti je v správe Slovenskej národnej knižnice.

Do jej fondu patrí 8 222 titulov a 15 004 zväzkov písaných v 12. jazykoch. Návštevníci môžu v tejto knižnici nájsť aj ďalších zhruba 6 000 zväzkov Zayovskej knižnice. Medzi najvzácnejšie diela patrí dielo Sokrata zo švajčiarskeho Bazileja z roku 1508.

Vzácne knihy

Knižnica obsahuje aj vzácne aktá pápežov a koncilov, dielo Giordana Bruna z roku 1585, prácu Isaaca Newtona zo začiatku 18. storočia, listy Galilea Galileiho univerzite v Pise, verše Michelangela Buonarrotiho, diela Machiavelliho či Pietra Aretina z prvej polovice 16. storočia, Berniniho, Borrominiho, Leonarda da Vinciho či Systém rastlín od Carla Linného.

V knižnici sa nachádzajú prvé vydania románov Alexandra Dumasa, Charlesa Dickensa, Honoré de Balzaca, Viktora Huga i tvorba Kanta, Fichteho, Schillera, Goetheho či Rousseaua.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavosti

Apponyiovská knižnica v Oponiciach
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM