Lucia Lauková Správy

Zásoby krvi sa míňajú: Staré divadlo v Nitre vás za darovanie odmení

Pracoviská Národnej transfúznej služby v súčasnosti kvôli hrozbe koronavírusu nemôžu vykonávať mobilné odbery. Podpísalo sa to na znížení zásob.

Ilustračný obrázok k článku Zásoby krvi sa míňajú: Staré divadlo v Nitre vás za darovanie odmení
10
Galéria
Zdroj: TASR

Darovať krv chodí v súčasnosti menej darcov. Môže za to situácia so šírením koronavírusu. Okrem toho museli byť zrušené aj mobilné odbery. Zásoby tejto vzácnej tekutiny sa znižujú. Informuje o tom Národná transfúzna služba (NTS) na svojej stránke.

Mnohí pacienti však krv potrebujú aj v čase pandémie. Národná transfúzna služba sa obracia na dobrovoľných darcov s výzvou.

„Krv sa nedá vyrobiť žiadnym chemickým procesom, vieme ju získať len od Vás – od dobrovoľných darcov krvi. Vyzývame preto ľudí, aby sa nebáli, prišli darovať krv a pomohli tak zachraňovať ľudské životy,“ uvádza NTS.

Len s rúškom

Darcov zároveň ubezpečuje, že na všetkých pracoviskách Národnej transfúznej služby SR sú zavedené sprísnené hygienické podmienky a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu.

„Darcovia môžu vstupovať na pracovisko len s ochranným rúškom na tvári alebo jeho náhradou, po dezinfekcií rúk, zmeraní telesnej teploty a po vyplnení Checklistu,“ uvádza NTS.

Odmena pre darcov

Dobrovoľníkov chce motivovať aj Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, ktoré ponúka každému darcovi po 1. marci 20% zľavu zo vstupného na svoje predstavenia v sezóne 2020/2021.

Overenie zdravotného stavu

V súvislosti s hrozbou koronavírusu sú upravené aj požiadavky na darcov. Krv môžete prísť darovať len, ak ste neboli posledných 14 dní v zahraničí alebo ste neboli za posledných 14 dní v kontakte s osobou, ktorá sa vrátila zo zahraničia, je v karanténe alebo sa u tejto osoby objavili príznaky respiračného ochorenia alebo ochorenia COVID-19.

Ďalej len v prípade že nemáte alebo ste nemali za posledných 14 dní niektorý z nasledujúcich príznakov respiračného ochorenia: suchý kašel, dýchavičnosť, zvýšenú teplotu, zimnicu, bolesť v krku, hlavy, bolesti svalov, hnačku alebo zvracanie.

„Takto overený darca postupuje ďalej na pracovisko a absolvuje štandardný proces darovania krvi pozostávajúci z vyplnenia Dotazníka darcu krvi, predodberového vyšetrenia, vyšetrenia lekárom a následným darovaním krvi,“ dodáva NTS.

Darovať krv je možné v pondelok až piatok počas odberových hodín, ktoré sú od 7.00 hod do 14.00 hod s výnimkou utorka, kedy je možné prísť darovať krv od 7.00 hod do 17.00 hod. V Nitre môžete krv prísť darovať na Špitálsku 6. K darovaniu krvi na pracovisku NTS Nitra je potrebné kontaktovať t.č. 037/6545845, 0910836678.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

DOD v Národnej transfúznej službe v Nitre
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM