Lucia Lauková Správy

Zaľúbenci rušia sobáše: Svoj veľký deň musia odložiť

Niektorí plánujú svadbu rok či dva dopredu. Kvôli pandémii museli všetko zrušiť a presunúť svoj veľký deň na iný termín.

Ilustračný obrázok k článku Zaľúbenci rušia sobáše: Svoj veľký deň musia odložiť
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Pandémia koronavírusu prekazila plány aj párom, ktoré si chceli povedať áno. Vlani sa zosobášilo pod Zoborom 444 snúbencov. Na svoj veľký deň si viacerí musia tento rok počkať. Zrušené sú civilné aj cirkevné sobáše. Povolené zatiaľ nie sú ani obrady s rúškami.

Posledný sobáš bol na nitrianskom úrade 14. marca, aj to s minimálnym počtom svadobčanov.

„Situácia je zatiaľ taká, že snúbenci sa svadieb ani veľmi nedožadujú, plne vnímajú závažnosť mimoriadnej situácie, vedia, že v čase zúriacej pandémie by nemohli organizovať ani oslavu, takže sa zrejme zmierili s tým, že svoj veľký deň musia posunúť,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Museli ich zrušiť

Vlani v marci zosobášili na úrade v Nitre 22 párov. Tento rok to mali byť len tri páry. „Vysvetľujeme si to aj tým, že je pôstne obdobie a marec naozaj nezvykne byť mesiacom, kedy sa snúbenci vo veľkom sobášia,“ konštatuje hovorca mesta. Obľúbenejšie sú mesiace máj, jún a september.

Viac sobášov bolo naplánovaných na apríl. „Pokiaľ ide o apríl, mali sme evidovaných 10 sobášov. Predpokladáme, že sa neuskutoční ani jeden,“ hovorí Tomáš Holúbek.

Prekladajú termíny

Je podľa neho možné, že časom príde k uvoľneniu pravidiel a sobáše sa za istých okolností, ako minimálny počet hostí a rúška, budú môcť uskutočniť. „Zatiaľ je však situácia taká, že sobáše sme zrušili,“ dodáva hovorca mesta.

Snúbencom neostáva nič iné, len si termín svadby preložiť na neskôr. Najviac sa zrušené svadby prekladajú na august a september. Radnica je po skončení krízy pripravená sobášiť aj v bežnom týždni, ak o to bude záujem.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM