Lucia Lauková Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 lokalít pri Nitre, ktoré by mal poznať každý!

Každá dedina v našom okrese je niečím zaujímavá. Prinášame vám zoznam lokalít, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 lokalít pri Nitre, ktoré by mal poznať každý!
Zdroj: www.flickr.com

V Nitrianskom okrese sa na rozlohe 870,70 km2 nachádza 60 obcí a 2 mestá. Každá jedna obec má svoju históriu a kultúrne pamiatky, ktoré na ňu odkazujú. Kaštiele, kostoly, pamätníky všetky tieto miesta dýchajú históriu. Z tohto množstva sme vybrali 5 obcí, v ktorých sa nachádzajú pamiatky prístupné verejnosti a sú v dobrom stave.

HORNÉ LEFANTOVCE

Obec Horné Lefantovce vzdialená 18 kilometrov od Nitry, ukrýva osem vyhlásených pamiatkových objektov. Zapísané sú v Registri nehnuteľností Pamiatkového úradu SR. Niektorým z nich sa však nedostalo toľkej pozornosti a preto chátrajú. Medzi ne môžeme zaradiť Hrobku rod.Edelesheim-Gyulai, ktorá sa nachádza v lese za obcou. Doba vzniku sa datuje do 30. rokov 19. storočia. V súčasnosti je však v dezolátnom stave. V obci Horné Lefantovce sú aj dve kúrie. Kúria v barokovom slohu pri rázcestí, ktorej vznik sa datuje do 17. storočia patrí medzi pamiatky bez využitia. Pritom bola vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku. V južnej časti obce sa nachádza druhá kúria, ktorá je v súkromnom vlastníctve využívaná na bývanie. V dobrom stave je aj Malý kaštieľ v parku, tiež nazývaný Starší kaštieľ v renesančnom slohu. Podľa pamiatkárov bol vybudovaný v 1.pol 13. storočia. Slúži prevažne na ubytovanie a je vo vlastníctve štátu. Kaštieľ v strede obce slúži ako Obecný úrad. Pôvodná budova bola postavená v roku 1774. Bývalý pavlínsky kláštor alebo aj Horný kaštieľ našiel svoje využitie pre účely nemocnice a liečebného ústavu. Nachádza sa v parku za obcou. Podľa pamiatkárov bol postavený v 14. storočí v novobarokovom slo­hu.

NOVÉ SADY

V strede obce Nové Sady je situovaný kaštieľ Ghiczyovcov z konca 15. storočia. Aj tento kaštieľ však dlho chátral pred pár rokmi ho však komplexnými opravami zachránili. V súčasnosti slúži verejnosti pre organizovanie kultúrno-informačných činností. Na kopci v časti Funcín sa nachádza Rímskokatolícky kostol sv. Štefana Kráľa. Tento kostol sa líši od ostatných v našom okolí a zaujme hneď na prvý pohľad. Budova kostola prešla viacerými úpravami. Ďalšou dominantou obce je aj Tolerančný evanjelický a.v. kostol. Ako uvádza web obce Nové sady, postavený bol po vydaní tolerančného patentu Jozefom II. počas pôsobenia farára Pavla Korbélyiho s pomocou patrónov Jána a Ľudovíta Ghýczyho.

MOJMÍROVCE

Register Pamiatkového úradu SR eviduje osem pamiatkových objektov v obci Mojmírovce. Medzi nimi barokový kaštieľ z roku 1720 – 1721, ktorý je v súčasnosti využívaný ako hotel. Obnove sa teší Malý kaštieľ nazývaný tiež letohrádok Aldobraniniho. Jeho súčasťou je aj park alebo zachovaná časť murovaného plotu. Malý kaštieľ sa podarilo obnoviť a sprístupniť ako múzeum. Informovali sme o tom v článku Neďaleko Nitry otvoria múzeum: Odhalí jeden z najväčších strieborných pokladov na Slovensku! Obec Mojmírovce však ponúka ešte ďalšie zaujímavosti. Ako napríklad strojový mlyn so spaľovacím motorom z roku 1926. V interiéry mlynu sa nachádza technologické vybavenie.

TAJNÁ

Kaštieľ v obci Tajná slúžil pred rokmi ako detský domov. Situovaný je v anglickom parku. Patril rodine Tajnay, Révay. V súčasnosti je zrekonštruovaný a prístupný verejnosti. Pri kaštieli sa môžeme prejsť pekným parkom z polovice 19. storočia.

NOVÁ VES NAD ŽITAVOU

V obci Nová Ves nad Žitavou nájdeme hneď niekoľko historických pamiatok. Medzi nimi kaštieľ rod.Szörényi a Szlávy, ktorý je situovaný v parku. Ďalšou významnou pamiatkou je barokový kaštieľ, ktorý dal začiatkom 18. storočia, postaviť gróf Jozef Brechtold. Ako uvádza stránka rrahornepozita­vie.sk tretí kaštieľ v roku 1872 dal postaviť zemepán Ján Klobušický (poslanec kráľovského parlamentu). Celý park mal rozlohu 6,6 ha.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM