Lucia Lauková Kultúra

Neďaleko Nitry otvoria múzeum: Odhalí jeden z najväčších strieborných pokladov na Slovensku!

Čoskoro neďaleko Nitry slávnostne otvoria múzeum, ktoré odhaľuje kus histórie. Medzi expozíciami je okrem iného aj jeden z najväčších strieborných pokladov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Nitry otvoria múzeum: Odhalí jeden z najväčších strieborných pokladov na Slovensku!
Zdroj: Dnes24.sk

Regionálne múzeum v Mojmírovciach otvoria už 1. mája o 15.00 hodine. Múzeum je umiestnené v Letohrádku kniežaťa Aldobrandiniho v Mojmírovciach. Informuje o tom oficiálna webová stránka obce Mojmírovce. Otvorené bude každý deň okrem pondelka. Počas pracovných dní môžete múzeum navštíviť v čase od 10:00 do 16:30 a cez víkendy od 13:00 do 17:00.

Ako informuje starosta obce Martin Palka na svojom facebooku, na slávnostnom otvorení nebude chýbať kultúrny program a ani malý jarmok s predajnými stánkami.

Pripravené sú historické expozície

Tešiť sa môžeme naozaj na kus histórie. Múzeum bude ponúkať viaceré expozície. Medzi nimi vzácny Mojmírovský poklad, ktorý je jeden z najväčších strieborných pokladov na Slovensku. Expozícia obsahuje 41 strieborných mincí a relikviár. Ďalej sa v múzeu bude nachádzať výstava Záchrana a obnova národnej kultúrnej pamiatky Letohrádku kniežaťa Aldobrandiniho, unikátna historická farská knižnica, chýbať nebudú ľudové a umelecké remeslá regiónu. V múzeu si môžeme pozrieť výstavu s názvom Osobnosti našej obce (Anton Grasalkovič, osobnosti rodu Huňady a rodu Appel) či čajový salónik s historickým mobiliárom (pripomienka starých dobrých časov, keď kaštieľ obývala šľachta). Expozíciu dopĺňa výstava obrazov detí zo Základnej umeleckej školy v Mojmírovciach s Mojmírovskými motívmi. Zoznam expozícií zverejnilo mesto Nitra na svojom facebooku.

Získali pomoc od štátu

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR poskytol podľa zmluvy z roku 2014 obci Mojmírovce na realizáciu projektu Regionálne múzeum Mojmírovce nenávratný finančný príspevok.„Pos­kytovateľ poskytne Prijímateľovi nenávratný finančný príspevok maximálne do výšky 2 322 008,51 EUR, čo predstavuje 95 % z celkových oprávnených výdavkov na realizáciu aktivít projektu,“ uvádza zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM