Lucia Lauková Správy

Z Nitry odchádza na Cyprus 70 slovenských vojakov: Vlasť neuvidia pol roka, VIDEO

Slovenskí vojaci budú pod vlajkou OSN strážiť prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou. Domov sa vrátia po pol roku.

Zdroj: Dnes24.sk

V priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre sa v piatok oficiálne skončila príprava nového kontingentu slovenských vojakov, ktorí už o niekoľko dní odletia na Cyprus. Na misiu UNFICYP odchádza 70 príslušníkov Ozbrojených síl SR (OS SR).

Ako uviedol zástupca veliteľa slovenského kontingentu Peter Poprac, slovenskí vojaci budú pod vlajkou OSN strážiť prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou.

„Odchádzajú tam na šesť mesiacov. Hlavné úlohy sú patrolovanie a hliadkovanie v nárazníkovej zóne s cieľom zamedziť obnoveniu bojov medzi znepriatelenými stranami,“ vysvetlil Poprac.

Niekoľkomesačný výcvik

Vojaci odchádzajú na misiu po niekoľkomesačnom intenzívnom výcviku. „Ten prebiehal od októbra minulého roka. Najprv v Martine, potom mesiac v Nitre na Protilietadlovej raketovej brigáde a minulý týždeň bolo záverečné sústredenie rotujúcich príslušníkov,“ uviedol Poprac.

Mierová misia UNFICYP je jedna z najstarších misií, ktorá sa plní už od roku 1964. Slovensko sa na nej podieľa od roku 2001. Doteraz sa na Cypre vystriedalo viac ako 3000 slovenských vojakov, z toho vyše 150 žien. Cieľom misie je zabezpečenie status quo v znepriatelených zónach, poskytnutie humanitárnej pomoci a zabezpečenie a udržanie mieru.

Z Nitry odchádza na Cyprus 70 slovenských vojakov: Vlasť neuvidia pol roka
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM