Rastislav Búgel Rôzne

Kasárne sú zaujímavým objektom: Aké tajomstvá ukrývajú?

TÉMA TÝŽDŇA. Dnes sa pozrieme na tajomstvá, ktoré ukrýva objekt bývalých kasární. Niektoré budovy majú zaujímavú históriu.

Ilustračný obrázok k článku Kasárne sú zaujímavým objektom: Aké tajomstvá ukrývajú?
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Na areál bývalých kasární pod Zoborom sa upriamujú pohľady odbornej a laickej verejnosti. Druhé najstaršie kasárne na Slovensku ukrývajú množstvo tajomstiev, ktoré možno nepoznáte. Objekt za 3 289 517 eur so 44 budovami nie je zaujímavý len svojou cenou.

Veliteľská budova

Jednou z najzaujímavejších stavieb v objekte bývalých kasární je veliteľská budova. Nezameniteľný výzor nadobudla už v rokoch 1882 až 1884 kedy bola vystavaná. „ V roku 1887 navštívil veľké manévre v tunajších kasárňach cisár František Jozef I. Ubytovaný bol vo veliteľskej budove, kde bola pri tejto príležitosti zrealizovaná štuková výzdoba a doplnené honosné zariadenie,“ informuje NISYS.

Obytné budovy

V kasárňach nájdete aj niekoľko podobných obytných budov. Tie vznikli podobne ako veliteľská budova v rokoch 1882 až 1884 a boli súčasťou vojenského honvédskeho tábora. Poskytovali ubytovanie pre dôstojníkov a vojakov.

Oddychová zóna

Pre pohodlie dôstojníkov a vojakov boli v kasárňach vybudované aj stavby určené na trávenie voľného času. Tak ako väčšina stavieb v tomto objekte, vznikli v rovnakom čase ako veliteľská budova a obytné stavby. Nachádza sa tu niekdajší hostinec. Ten plnil oddychovú a stravovaciu úlohu v živote vojska. Hneď vedľa sa nachádza kolkáreň, v ktorej mohli vojaci aktívne tráviť svoj voľný čas. Dráhu obsluhoval personál.

Nemocničné pavilóny

Pravdaže správne kasárne musia mať svoju nemocnicu a zdravotnícke zariadenia. Neinak tomu bolo aj pod Zoborom. Najznámejšiu z nich vidno hneď na kraji celého areálu. Od Chrenovskej cesty vás od najväčšej nemocničnej budovy delí len plot a niekoľko metrov trávnika. Bola postavená v 90. rokoch 19. storočia podľa projektu nitrianskeho projektanta Jána Lyku (projektoval aj objekt dnešnej mestskej tržnice). Nemocničná budova má tri poschodia. Zbežne uvidíte len dve nadzemné. To tretie sa totiž nachádza pod zemou.

Najväčšie tajomstvo

Bujný porast v objekte bývalých kasární pod Zoborom ukrýva aj jedno tajomstvo s veľkým významom. Keď nedávno archeológovia pod podlahou Katedrály sv. Emeráma na hrade nenašli pozostatky takzvaného Pribinovho kostola, svoju pozornosť upriamili práve na objekt kasární. Pozostatky jedného kostola možno vidieť voľným okom. Tento pochádza z románskeho obdobia a aj on ukrýva svoje tajomstvo. Kostol sv. Martina tu stál od 11. storočia až do roku 1911, kedy bol pre zlý stav zbúraný. Pod jeho ruinami totiž ležia zvyšky ďalšieho a staršieho kostola.

Pýtali sme sa vás na vaše predstavy využitia kasární. Viac sa dozviete v článku- Kasárne pod Zoborom: Čo by v nich chceli mať Nitrania?

V článku Kasárne potrebujú peniaze: Problémom sú aj inžinierske siete sme prebrali problémy, ktoré bránia skorému oživeniu areálu.

Prebrali sme aj urbanistickú štúdiu bývalých kasární. Zaujímavé informácie nájdete v reportáži- Archeopark a relax: Urbanistická štúdia kasární je na svete

Budovy kasární
11
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM