Lucia Lauková Kultúra

Vzácny kúsok do zbierky: Jozef Bednárik zvečnený na unikátnej eurobankovke DAB

Jubilujúce Divadlo Andreja Bagara v Nitre vydá limitovanú edíciu zberateľskej eurobankovky s podobizňou Jozefa Bednárika.

Ilustračný obrázok k článku Vzácny kúsok do zbierky: Jozef Bednárik zvečnený na unikátnej eurobankovke DAB
1
Galéria
Zdroj: DAB Nitra

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre vydáva pri príležitosti svojej jubilejnej 70. sezóny eurobankovku s podobizňou Jozefa Bednárika.

„Edícia unikátnych bankoviek je poctou jednému z najvýznamnejších slovenských divadelných hercov a režisérov,“ povedal manažér Pavol Ivan z DAB v Nitre.

Počet je limitovaný

Bankovka Jozef Bednárik, ktorá vychádza v limitovanom počte 10 000 kusov, sa dostane do predaja v piatok, 20. decembra od 9.00 h. Záujemcovia si ju budú môcť osobne zakúpiť v DAB v Nitre. Cena bankovky bude 2,50 eur.

„Filozofiou takýchto bankoviek je zvyšovanie povedomia verejnosti v rámci jednotlivých krajín Európy o najzaujímavejších kultúrnych pamiatkach, turistických lokalitách, podujatiach a známych osobnostiach. Jozef Bednárik je prvou slovenskou osobnosťou z oblasti dramatických umení, ktorá sa objaví na suvenírových bankovkách,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Začínal ako herec

Ako pripomína Pavol Ivan, v nitrianskom divadle pôsobil Jozef Bednárik z celej svojej profesionálnej divadelnej kariéry najdlhšie obdobie. „Začínal v ňom v roku 1971 ako herec, neskôr sa z neho stal profesionálny režisér a nakoniec v ňom uviedol aj najviac svojich slávnych činoherných aj muzikálových réžií. Práve vďaka jeho výnimočnému režijnému rukopisu a umeleckému formovaniu celej jednej hereckej generácie nitrianskeho divadla sa 80. roky považujú za zlatú éru DAB v Nitre,“ dodáva Pavol Ivan.

Divadlo si jeho jedinečnú osobnosť pripomenie okrem suvenírovej bankovky s ilustráciou od akademického maliara Stanislava Lajdu, aj osadením busty od akademického sochára Milana Ormandíka v priestoroch divadla, vyrytím jeho mena do mramorovej Steny slávy vo foyer nitrianskeho DAB či poštovými známkami, ktoré sa objavia na divadelných novoročných prianiach.

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zberateľský kúsok: Jozef Bednárik zvečnený na unikátnej eurobankovke DAB
1
Galéria
Zdroj: DAB Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM