Lucia Lauková Kultúra

Výzva pre umelcov: Divadelná Nitra ponúka priestor pre vlastné inscenácie

Umelci svoje diela môžu prihlasovať do 17. júna. Víťazná hra bude uvedená na Medzinárodnom festivale Divadelná Nitra 2020.

Ilustračný obrázok k článku Výzva pre umelcov: Divadelná Nitra ponúka priestor pre vlastné inscenácie
Zdroj: Dnes24.sk

Asociácia Divadelná Nitra vyhlásila výzvu pre slovenských umelcov na naštudovanie divadelnej inscenácie, ktorá bude ich autorským dielom. Víťazná hra bude následne uvedená na Medzinárodnom festivale Divadelná Nitra 2020, ktorého hlavnou myšlienkou bude nová mravnosť.

Podpora umeleckej tvorby

Inscenácia má byť dielom tvorivého tímu maximálne šiestich divadelných, ale aj iných umelcov zo Slovenska, ktorí predložia svoj projekt do 17. júna. Zo zaslaných projektov vyberie Asociácia Divadelná Nitra v konzultácii s partnermi jeden umelecký tím, ktorý začne s prípravou inscenácie v novembri.

„Našou snahou je podporiť umeleckú tvorbu, ktorá nie je obmedzovaná predsudkami vo vzťahu k divákom. Naopak, malo by ísť o projekty, ktoré experimentujú s ich zapájaním. Napríklad pri výskume, zbere informácií, voľbe témy inscenácie a jej rozpracovaní formou diskusií s divákmi, ale aj v podobe účinkovania širšieho publika. Konkrétne formy už nechávame na zváženie tvorcom,“ vysvetlila Anna Šimončičová, manažérka projektu BeSpectACTive!, v rámci ktorého bude nová inscenácia pripravovaná.

Tvorivé pobyty

Ako pripomenula, nové scénické dielo vznikne v spolupráci s ďalšími tromi zahraničnými partnermi, ktorí v roku 2020 poskytnú priestor na tvorivé pobyty v Írsku, Slovinsku a Belgicku. „Výzva je určená umelcom, ktorí chcú prekročiť hranice Slovenska. Tri kreatívne zahraničné pobyty im prinesú nové skúsenosti, inšpiráciu i kontakty a veríme, že otvoria aj príležitosti pre ďalšiu spoluprácu v európskom prostredí. Zaväzujeme sa podporiť aj nasledujúcu prezentáciu inscenácie v zahraničí. S týmto cieľom plánujeme pozvať na festivalovú premiéru približne 30 reprezentantov významných európskych kultúrnych domov a podujatí,“ dodala Šimončičová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM