Lucia Lauková Samospráva

Vytvorenie vlastného dopravného podniku: Mesto uvažuje o spoluúčasti dopravcu

Otázka vytvorenia vlastného dopravného podniku mesta Nitra ostáva naďalej otvorená. Vedenie mesta zvažuje viacero možností.

Ilustračný obrázok k článku Vytvorenie vlastného dopravného podniku: Mesto uvažuje o spoluúčasti dopravcu
Foto: Rastislav Búgel

Začiatkom augusta sme vás informovali o schválení zámeru mesta Nitra, vytvoriť vlastný dopravný podnik s možnosťou kapitálového vstupu prepravcu. Touto témou sa poslanci zaoberali na Mestskom Zastupiteľstve 8. septembra. K jednoznačnému výsledku zatiaľ nedospeli. „Máme prijaté uznesenie z júla, ktoré umožňuje uvažovať nad zriadením vlastného dopravného podniku aj s možnosťou kapitálového vstupu niektorého z prepravcov. Nehovoríme o Arrive. Skúmame všetky možnosti, podmienky vzniku takéhoto dopravného podniku, pretože dopravné podniky na Slovensku v krajských mestách fungujú,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč.

Mesto uvažuje nad viacerými možnosťami jednou z nich je aj vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže. „Pokiaľ sa nedopracujeme k tomu, že by to mohlo byť pre mesto výhodnejšie, ako je súčasná situácia, tak predpokladám, že na budúci mesiac by sme rozhodli o tom, že ideme normálne verejnou obchodnou súťažou na prepravcu,“ informoval primátor mesta Nitra Jozef Dvonč.

Spoluúčasť dopravcu

Primátor Jozef Dvonč si vie predstaviť aj možnosť vytvoriť dopravný podnik so spoluúčasťou dopravcu. „Viem si to predstaviť, keď kúpime 5 elektro autobusov, čo už máme prakticky schválené a ďalší rozvoj máme naplánovaný, tak jednak budeme mať s čím vstúpiť do takéhoto spoločného podniku a v prípade, že by sme to neurobili asi by sme museli tie autobusy prenajať na dopravu pre prepravcu,“ uviedol primátor Nitry Jozef Dvonč.

Potrebné budú zmeny

Primátor Jozef Dvonč dal za pravdu poslancom fakt, pokiaľ nedôjde k zásadným technickým riešeniam a nedôjde k zmene grafikonu dopravy, tak sa náklady na dopravu v Nitre neznížia. Vo fungovaní MHD primátor Jozef Dvonč problém nevidí. „Tie výsledky, ktoré máme v náraste počtu cestujúcich a v kvalite, ktorú Arriva robí v súčasnosti, si neviem prestaviť, že by mohla lepšie fungovať Mestská hromadná doprava,“dodal Jozef Dvonč, primátor Nitry.

Môže vás zaujímať:

Arriva Nitra otvorí svoje brány: Pripravuje pestrý PROGRAM

Mesto vypíše verejnú súťaž na nového dopravcu: Na doplatkoch zaplatilo spoločnosti Arriva Nitra vyše 4 milióny eur

Máte doma školáka? TOTO sú ceny cestovného v nitrianskej MHD

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM