Lucia Lauková Rôzne

Máte doma školáka? TOTO sú ceny cestovného v nitrianskej MHD

Začiatok školského roka sa nezadržateľne blíži. Rodičia musia myslieť na mnoho vecí, ako pripraviť svojich školákov na zasadnutie do lavíc. Pozrite sa na ceny cestovného v nitrianskej MHD.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma školáka? TOTO sú ceny cestovného v nitrianskej MHD
Zdroj: TASR

Jednou z podstatných vecí je aj doprava dieťaťa do školy. Žiaci základných a študenti stredných škôl majú na Slovensku nárok na zľavnené cestovné.

Jednorázový lístok

Ako informovala spoločnosť Arriva, okrem jednorazových cestovných lístkov môžu školáci cestovať aj s čipovou kartou. Jej vybavenie si netreba nechávať na poslednú chvíľu. Nápor zamestnanci hlásia pravidelne koncom augusta a začiatkom septembra. Žiaci si môžu jednorázový cestovný lístok v MHD zakúpiť v hotovosti u vodiča alebo prostredníctvom čipovej karty. „Tento typ lístka platí 60 minút od zakúpenia. V rámci jeho časovej platnosti môže cestujúci vykonať ľubovoľný počet prestupov, cesta však musí skončiť do vypršania limitu,“ hovorí Vladimír Šimko, obchodný zástupca spoločnosti Arriva.

Prestup s čipovou kartou

Podľa slov spoločnosti Arriva, ak si žiaci zakúpia cestovný lístok z karty, prestúpia do iného spoja a kartu označia do 40 minút od prvého nástupu, automaticky im bude uznaný prestup a z kreditu nebude odpočítaná žiadna suma. „Samotná dĺžka cesty v tomto prípade obmedzená nie je,“ dodáva spoločnosť Arriva.

Predplatné lístky

Ako ďalej informuje spoločnosť Arriva, ideálnou voľbou pre rodičov a žiakov sú v rámci mestskej hromadnej dopravy predplatné cestovné lístky. „Žiaci s nimi môžu absolvovať v rámci predplateného obdobia neobmedzený počet jázdza najvýhodnejšie ceny cestovného. Ich platnosť sa končí uplynutím posledného dňa platnosti cestovného lístka,“ uvádza spoločnosť Arriva.

Žiacke cestovné v MHD v Nitre:

Lístok 1 jazda 1 mesiac 3 mesiace
Jednorazový lístok v hotovosti 0,50 €* 21 € 63 €
Jednorazový lístok z karty 0,30 €* 12,60 € 80 €
Mesačný predplatný cestovný lístok 0,29 €** 12 €* 36 €
3-mesačný predplatný cestovný lístok 0,24 €** 10 € 30 €*
  • * cena samotného lístka (ostatné ceny sú prepočítané)
  • ** cena pri 21 obojsmerných cestách za mesiac, ak žiak cestuje častejšie (vo voľnom čase, počas víkendov a sviatkov) je cena jednej cesty ešte nižšia

Môže vás zaujímať:

TOTO by ste mali vedieť: Nové ceny cestovného v nitrianskej MHD v prehľadných tabuľkách

Novinky v MHD? Mesto chce vytvoriť vlastný dopravný podnik

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM