Lucia Lauková Správy

Výstavba haly na Čermáni: Podľa poslankyne Kolenčíkovej stavba nemá povolenie

Rozruch okolo výstavby novej športovej haly na mieste vyhorenej telocvične spôsobili tvrdenia, že stavba vzniká na čierno. Procesom sa zaoberá aj štátna stavebná inšpekcia.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba haly na Čermáni: Podľa poslankyne Kolenčíkovej stavba nemá povolenie
Foto: Rastislav Búgel

Na mesto Nitra, ako investora výstavby športovej haly na Hlbokej v Nitre, vrhlo podozrenie tvrdenie poslankyne Renáty Kolenčíkovej, ktoré predniesla v rámci zasadnutia mestského zastupiteľstva v máji tohto roku.

„Na aprílovom zastupiteľstve som sa pýtala, či je všetko v poriadku so stavbou na Čermáni. Pán prednosta mi na to povedal, že stavba má povolenie, že je všetko v poriadku. Podľa mojich informácií, stavba stavebné povolenie nemá,“ povedala na májovom mestskom zastupiteľstve poslankyňa Renáta Kolenčíková.

Stavebné povolenie

Podľa Kolenčíékovej slov sa mesto odvoláva na stavebné povolenie z roku 2015, na rekonštrukciu haly ako vtedy jestvujúceho objektu, ale v decembri v roku 2016 hala zhorela do tla. „Takže teraz sa jedná o novú stavbu a na tú nie je stavebné povolenie,“ tvrdí poslankyňa Renáta Kolenčíková. Dodala, že stavebné povolenie platí len dva roky a má za to, že mesto ako investor, porušuje zákon.

Nedeje sa nič nezákonné

Prednosta MsÚ v Nitre, Igor Kršiak, oponoval, že nie je pravda, že stavba vzniká na čierno. „Nedeje sa tam nič čierneho čo by neprešlo zákonným procesom, či už stavebným konaním alebo verejným obstarávaním. Bola to normálna súťaž, mohol sa do nej zapojiť ktokoľvek, nie je to nijak zahmlievané,“ uviedol prednosta Igor Kršiak.

„Na stavbu bolo vydané právoplatné stavebné povolenie. V priebehu tých dvoch rokov sa tam robili niektoré úkony,“ hovorí prednosta MsÚ Igor Kršiak.

Štátna inšpekcia aj prokuratúra

Na stavbu dohliada aj štátna inšpekcia, ktorá mestu vytkla, že mesto postupovalo podľa súčasného platného stavebného povolenia a malo by vykonať zmenu stavby pred dokončením. „Z iniciatívy, nepátrame akej, dotyčný inicioval podania na všetky orgány, ktoré vykonávajú kontrolnú činnosť, bez toho aby prišiel a pozrel sa do dokumentácie, ktorá je na meste. Štátna inšpekcia či prokuratúra konajú, dokonca sme mali rokovanie so štátnou stavebnou inšpekciou, ktorá, áno povedala, že v rámci vydaného stavebného povolenia, je potrebné zosúladiť súčasný stav po úpravách projektovej dokumentácie v snahe zrealizovať dielo,“ prezradil Igor Kršiak, prednosta MsÚ v Nitre.

Rozšírenie haly pre tribúnu

„Boli tam vydané stavebné povolenia, priznávame, je potrebné zmeniť niektoré veci, napríklad rozšírenie haly kvôli tribúne, čo sa pôvodne neplánovalo. Čiže sú tam isté dispozičné zmeny, ktoré treba zlegalizovať. Tá legalizácia prebieha,“ vysvetlil prednosta MsÚ v Nitre.

„Nebránime sa nech nám kontrolný orgán udelí sankciu, ale spájať to s nelegálnymi stavbami je nezmysel,“ uviedol prednosta MsÚ v Nitre, Igor Kršiak. Výšku prípadnej pokuty určí stavebný úrad.

Športová hala na Hlbokej ulici má slúžiť verejnosti, športovým klubom i základnej škole. Stavia ju firma Hupro Trade SE zo Žiliny. Mesto za ňu zaplatí 909 521,15 eur vrátane DPH.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM