Lucia Lauková Správy

Výnimočný úspech rodáčky z Nitry: Lucia patrí medzi 100 najvplyvnejších žien vo Švajčiarsku

Meno Lucie Waldnerovej, rodáčky z Nitry, sa dostalo do prestížneho rebríčka najvplyvnejších žien vo Švajčiarsku. Viac o jej úspechu a ako ho dosiahla nám porozprávala v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný úspech rodáčky z Nitry: Lucia patrí medzi 100 najvplyvnejších žien vo Švajčiarsku
8
Galéria
Zdroj: Lucia Waldnerová

Rodáčka z Nitry, Lucia Waldnerová má 35 rokov a žije v Zürichu. Vo Švajčiarsku pracuje od roku 2010. Momentálne pracuje ako manažérka vo švajčiarskej bankovej skupine Credit Suisse Group. Je šéfkou kabinetu prezidenta banky, a šéfuje aj ich výskumnému inštitútu Credit Suisse Research Institute.

Pracovné úspechy a vysoké nasadenie mladej Slovenky neostali bez povšimnutia. Všimol si ich aj švajčiarsky manažérsky magazín, ktorý Luciu zaradil medzi 100 najvplyvnejších žien vo Švajčiarsku. V rozhovore nám prezradila aj to, za čo vďačí svojmu úspechu.

Dostali ste sa do prestížneho rebríčka, môžete nám priblížiť o aký rebríček ide?

Tento zoznam vychádza raz ročne. Vydáva ho švajciarsky manažérsky magazín „Women in Business“, ktorý patrí mediálnej skupine Swisscontent.

Na základe akých vašich úspechov/výsledkov vás zaradili do rebríčka?

Úspešné ženy vyberajú na základe firmy, v ktorej pracujú, ich osobných úspechov a posledný faktor je ich osobné hodnotenie. Za čo som sa dostala do rebríčka? Som vo Švajčiarsku často v novinách a televízii, ale konkrétne prečo netuším. Asi všetko dokopy.

Ako ste začínali v zahraničí?

Ako školáčka v USA (1998), potom študentka v Nemecku (2000–2005), v Londýne (2006–2007) a Oxforde (2013–2014 popri práci). Pracovala som v Londýne a Bruseli, posledná zastávka je momentálne Zürich.

Čo považujete vy za váš najväčší úspech?

Ja nikdy nie som spokojná, vlastný rebríček úspechov nemám. Som ale veľmi rada, že mám nielen naplňujúci profesionálny život, ale aj úžasnú rodinu, partnera a priateľov okolo mňa. Takže napriek tomu, že veľa pracujem a som v zahraničí, som súčasťou fantastickej skupiny ľudí, ktorí ma podporujú. A som pyšná na mojich psíkov, ktorých som adoptovala z útulku na Slovensku a ktorí sú úplne perfektní.

Aké sú vaše sny a plány?

Uvidíme, ja vždy nájdem niečo, čo by som chcela dosiahnuť. Jedného dňa asi založím firmu, skúsenosti a medzinárodné kontakty na to už určite mám.

Aký je váš „návod“ ako ísť za úspechom?

Ja mám niekoľko princípov, ktorými sa vždy riadim. Za prvé ak niečo robím, tak zo všetkých síl a tak perfektne ako sa len dá. Preto som síce nikdy nemala v zahraničí žiadne kontakty, ale mala od začiatku skvelú reputáciu a dostala najlepšie odporúčania. A potom išlo všetko skoro samé – štipendium, práca, projekty, povýšenia.

Ak dostanem zmanažovať produkt alebo projekt bude všetko absolútne do bodky perfektne. Rovnako, keď som chcela robiť MBA, tak už v Oxforde. A keď som ukončila MBA, tak už s červeným diplomom. Mám na seba vysoké nároky – ak nesledujem až skoro nereálny cieľ, nudím sa.

Za druhé, vždy sa snažím nielen chápať detaily, ale aj „big picture“, teda kontext toho, čo robím a prečo. Týmto myslením som sa veľmi rýchle dostala do manažmentu a stala sa jednou z najmladších direktoriek v celej Credit Suisse. Kolegovia chcú vedieť môj názor – je im jedno skadiaľ pochádzam alebo s kým som rodina. Vedia, že moje názory zavážia. Preto si ma vybral prezident Credit Suisse do svojho kabinetu.

A posledný princíp je veľmi jednoduchý a riadim sa ním vždy, keď niečo chcem dosiahnuť, čo sa zdá nepravdepodobne: „niekto to zvládne, prečo nie ja?“.

Chceli by ste sa niekedy vrátiť na Slovensko, prípadne do Nitry?

Do Nitry sa vraciam často a rada. Netuším, čo budúcnosť prinesie, ale momentálne sa nechystám sťahovať – na Slovensko alebo kamkoľvek inam.

Výnimočný úspech rodáčky z Nitry: Lucia patrí medzi 100 najvplyvnejších žien vo
8
Galéria
Zdroj: Lucia Waldnerová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM