Správy

Výmena potrubí na Klokočine prinesie výrazné rozkopávky: Práce potrvajú do septembra

Počas najbližších mesiacov sa obyvatelia Klokočiny musia obrniť trpezlivosťou. Pozrite sa, ktoré ulice čakajú najväčšie obmedzenia.

Ilustračný obrázok k článku Výmena potrubí na Klokočine prinesie výrazné rozkopávky: Práce potrvajú do septembra
Zdroj: Dnes24.sk

Momentálne prebiehajúca výstavba centrálneho rozvodu tepla s domovými odovzdávacími stanicami na sídlisku Klokočina prinesie viaceré obmedzenia. Tie budú daňou za výhody, ktoré výmena potrubí prinesie.

„Úspora nákladov pre obyvateľov, nižšia poruchovosť, vlastná regulácia kúrenia a teplej vody pre každú obytnú budovu zvlášť, ale aj dočasne znížený komfort v okolí bytoviek kvôli rozkopaným chodníkom a cestám. To všetko prinesie ktorú pre Nitriansku teplárenskú spoločnosť realizuje firma Metrostav Praha. Práce potrvajú do septembra,“ informoval hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Podľa slov hovorcu mesta, viac ako 40-ročné potrubie nahradí postupne na celej Klokočine a Dieloch nové, vďaka ktorému budú mať obyvatelia oboch sídlisk nižšie tepelné straty, a teda ušetria balík peňazí.

Rýchlejšie odstránenie úniku

Výmena rozvodov prinesie aj ďalšie výhody. „Nové potrubie má signalizáciu, takže v prípade úniku budeme presne vedieť, kde zasiahnuť. Pri opravách budeme postupovať rýchlejšie, ale v prvom rade bude nižší počet porúch,“ hovorí člen predstavenstva Nitrianskej teplárenskej spoločnosti Pavol Abrhan.

Každá obytná budova dostane vlastnú odovzdávaciu stanicu tepla. „Pre obyvateľov to znamená výrazné zvýšenie komfortu bývania. Každá bytovka si bude môcť samostatne nastaviť dátum a teplotu vykurovania, ale aj čas na ohrev teplej vody,“ dopĺňa Abrhan.

Výrub drevín

Ako informoval hovorca mesta, práce odštartovali minulý týždeň. Obyvatelia dotknutých ulíc sa musia pripraviť na dočasne obmedzenia v okolí obytných domov. „Bez toho to bohužiaľ nejde. Výmena potrubí je veľkým estetickým aj funkčným zásahom, ktorý dočasne zníži pohodlie obyvateľov v okolí. V konečnom dôsledku to však obyvatelia ocenia, pretože ušetria na tepelných únikoch,“ vysvetľuje Henrich Varga z nitrianskej radnice.

Stavebnou činnosťou budú najviac dotknuté ulice Benkova, Alexyho, Jurkovičova, Bazovského, Borodáčova a Mikovíniho.

Zásahy sa budú týkať aj verejnej mestskej zelene. „Dotknuté dreviny mesto priebežne vyrúbe a mladé stromy, ktoré rastú na trasách teplovodov, budú presadené na náhradné miesta,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Nitrianska teplárenská spoločnosť zaplatila mestu za vyrúbané stromy finančnú náhradu. Radnica ju použije na výsadbu nových stromov v stavbou dotknutých lokalitách. „Na ochrane prírody nám záleží, preto správa CHKO Ponitrie priebežne sleduje prítomnosť vtáčích hniezd a chránených živočíchov,“ uzatvára Varga.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM