Lucia Lauková Správy

Vyberajte plavky! V týchto prírodných vodách v Nitrianskom kraji sa môžete kúpať

Hygienici kontrolovali kvalitu vody aj v Nitrianskom kraji. Pozrite sa, v ktorých sa môžete bez obáv okúpať a kde to radšej neskúšajte.

Ilustračný obrázok k článku Vyberajte plavky! V týchto prírodných vodách v Nitrianskom kraji sa môžete kúpať
Zdroj: TASR

Regionálne úrady verejného zdravotníctva pokračovali v kontrole a monitorovaní kvality vody na kúpanie na prírodných vodných plochách, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu a sú bez prevádzkovateľa.

Podľa zistení hygienikov na základe odberov vzoriek vyhovuje kvalita vody na kúpanie na 14 prírodných kúpaliskách na Slovensku. V Nitrianskom kraji oficiálne prírodné kúpalisko nemáme, ale máme prírodné vodné plochy, z ktorých viaceré sú vhodné na kúpanie.

Zelenú na kúpanie od hygienikov dostalo APÁLI – mŕtve rameno Váhu Komárno, štrkoviskové jazero Kava, vodná nádrž Duchonka a aj TONA Šurany.

Vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie mali podľa ÚVZ SR na základe výsledkov laboratórnych analýz aj menšie lokality s nižšou návštevnosťou, monitorované prvý raz v kúpacej sezóne 2018, a to napríklad vodná nádrž Kráľová – Kaskády.

Nevhodná na kúpanie

Naopak vo vodnej nádrži Lipovina (Bátovce) by ste sa kúpať nemali. „Opakovaný odber vzorky vody na kúpanie z prírodnej vodnej plochy Lipovina – Bátovce z 10.7.2018 pot­vrdil nevyhovujúcu kvalitu pre ukazovatele priehľadnosť a chlorofyl a, zvýšenú prítomnosť cyanobaktérií a nad rámec boli prekročené farba a reakcia vody,“ upozorňuje ÚVZ SR na svojom webe.

Hygienici na lokalite umiestnili tabuľu upozorňujúcu na skutočnosť, že voda nie je vhodná na kúpanie zo zdravotných dôvodov. „Opakovaný odber bol vykonaný dňa 17.7.2018, pričom bol zrealizovaný aj odber na ekotoxicitu,“ dodáva Úrad verejného zdravotníctva SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM