Lucia Lauková Rôzne

Prírodné kúpaliská v Nitrianskom kraji: Osviežiť sa môžete len na vlastné riziko

V Nitrianskom kraji nájdete viacero vodných plôch. Ak sa v nich chcete okúpať, tak len na vlastné riziko.

Ilustračný obrázok k článku Prírodné kúpaliská v Nitrianskom kraji: Osviežiť sa môžete len na vlastné riziko
Zdroj: TASR

V zmysle vodného zákona má Slovenská republika vyhlásených 32 lokalít za vody určené na kúpanie. V Nitrianskom kraji nie je ani jedna z nich.

Nedostatky vodných plôch

„V Nitrianskom kraji nemáme ani jednu vodnú plochu, na ktorej by bola povolená organizovaná rekreácia,“po­vedala vedúca oddelenia hygieny životného prostredia ÚVRZ v Nitre, Mária Kraváriková. Pritom prírodných vodných plôch v Nitrianskom kraji nie je málo. Často však voda v nich nevyhovuje legislatíve alebo chýba prevádzkovateľ či vybavenie.

Na vlastné riziko

„Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre (RÚVZ) ani na jednej vodnej ploche, ktoré sa nachádzajú v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce nekontroluje kvalitu vody,“ dodala Mária Kraváriková z ÚVRZ v Nitre. V okrese Nitra sa voda vo vodných nádržiach využíva skôr pre rybárov a na hospodárske účely, ako napríklad štrkovisko vo Veľkom Cetíne.

Ľudia navštevujú napríklad vodnú nádrž Jelenec v okrese Nitra, areál v Komoči v okrese Nové Zámky či štrkovisko Šurany-Tona, ktoré slúžilo do roku 2008 ako prírodné kúpalisko. Na tomto štrkovisku bude orientačne kvalitu vody sledovať aj tento rok regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nových Zámkoch. Počas letnej sezóny sa za osviežením chodí aj do obce Zemné v okrese Nové Zámky, kde môžete oddychovať na brehu rieky Váh.

Vodná nádrž Duchonka v okrese Topoľčany, nie je určená na kúpanie a nie je ani prírodným kúpaliskom, no Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Topoľčanoch sleduje kvalitu vody v nej. Potvrdila nám to Mária Škodová, vedúca oddelenia hygieny životného prostredia RÚVZ v Topoľčanoch. „Vodná nádrž Duchonka je teda viacúčelová vodná nádrž s neorganizovanou formou rekreácie bez funkcie kúpania,“ vysvetlila Mária Škodová.

Na neorganizovanú rekreáciu sa využíva aj vodná nádrž Lipovina v okrese Levice, jazero Kava v Komárne a mŕtve rameno Váhu Apáli. Na vodné športy je vyhľadávaná taktiež vodná nádrž Kráľová v okrese Galanta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM