Lucia Lauková Komunálne voľby

Voľby v Nitre: O primátorskú stoličku bojuje 10 kandidátov, o poslanecký post 125

V blížiacich sa voľbách si ľudia budú môcť vybrať svojich zástupcov. Najmladšia záujemkyňa o poslanecký post v Nitre má 20 rokov a najstarší kandidát 75 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Voľby v Nitre: O primátorskú stoličku bojuje 10 kandidátov, o poslanecký post 125
Zdroj: Dnes24.sk

V nadchádzajúcich komunálnych voľbách zabojuje o post primátora Nitry 10 kandidátov. Mestská volebná komisia zaregistrovala pre voľby primátora 11 kandidátov, nezávislý kandidát Róbert Sitár sa vzdal svojej kandidatúry.

Primátorský post obhajuje 64-ročný kandidát Smeru–SD a SNS Jozef Dvonč, ktorý stojí na čele mesta od roku 2010. Koalícia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a solidarita, Šanca, Sme rodina-Boris Kollár, Kresťanskodemo­kratické hnutie nominovala 37-ročného projektového manažéra Jána Grešša, nominantom Ľudovej strany Pevnosť Slovensko je 29-ročný poslanec Národnej rady SR Ján Kecskés. Strana tolerancie a spolunažívania postavila do komunálnych volieb 48-ročného dôchodcu Ladislava Németha. Ako nezávislí kandidujú na post primátora Nitry 31-ročný riaditeľ kultúrneho centra Hidepark Nitra Marek Hattas, 35-ročný nezamestnaný Michal Ivan, 53-ročná poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Nitre Renáta Kolenčíková, 54-ročný konateľ spoločnosti Ľubomír Martinka, 51-ročný riaditeľ spoločnosti Štefan Štefek a 42-ročný riaditeľ spoločnosti Peter Oremus, v prospech ktorého sa vzdal kandidatúry Sitár.

O 31 poslaneckých kresiel v Mestskom zastupiteľstve Nitra sa uchádza 125 záujemcov. Nitrianske mestské zastupiteľstvo v auguste tohto roka určilo sedem volebných obvodov. Vo volebnom obvode č. 1 Horné a Dolné Krškany sa o jediný poslanecký post bude uchádzať päť záujemcov. V obvode č. 2 Staré mesto je 34 kandidátov na šesť poslaneckých kresiel. V obvode č. 3 Čermáň o dve poslanecké kreslá zabojuje 11 záujemcov, v obvode č. 4 Klokočina je osem miest a 32 kandidátov. V obvode č. 5 Diely, Kynek, Mlynárce, Párovské Háje sa volia štyria poslanci, kandidátov je 16. V obvode č. 6 Zobor, Dražovce je zaregistrovaných 15 kandidátov, ktorí zabojujú o tri poslanecké kreslá, vo volebnom obvode č. 7 Chrenová, Janíkovce si voliči vyberú sedem poslancov zo 40 záujemcov.

Z celkového počtu 125 záujemcov o poslanecké kreslo je 62 nezávislých kandidátov. Vekový rozdiel medzi najmladším a najstarším kandidátom je 55 rokov, najmladšia kandidátka má 20 rokov a najstarší záujemca o post poslanca má 75 rokov. Medzi záujemcami o poslanecké kreslo je 15 pedagógov, desiatka lekárov, ale aj operný spevák, riaditeľ divadla, poslanci Národnej rady SR, športovci či športoví funkcionári.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM