Aktualizované Lucia Lauková Komunálne voľby

AKTUÁLNE: Róbert Sitár sa vzdal kandidatúry na primátora Nitry

Kruh kandidátov na nitrianskeho primátora sa zužuje. Boja o primátorské kreslo sa vzdal Róbert Sitár.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE: Róbert Sitár sa vzdal kandidatúry na primátora Nitry
Zdroj: TASR

Kandidát na primátora Nitry Róbert Sitár sa v stredu 31. októbra vzdal svojej kandidatúry. Kandidoval ako nezávislý kandidát. Podľa vlastných slov sa kandidatúry vzdáva v prospech nezávislého kandidáta Petra Oremusa.

Záujemca o kreslo primátora Nitry Róbert Sitár, ktorý sa o funkciu uchádzal ako nezávislý kandidát, sa v stredu vzdal svojej kandidatúry. Sitár sa podľa vlastných slov kandidatúry vzdáva v prospech nezávislého kandidáta Petra Oremusa.

Zakladateľ spravodajského portálu, 29-ročný Sitár sa rozhodol vzdať kandidatúry v prospech Oremusa, s ktorým sa stretáva v ideológii i vo viacerých bodoch volebného programu. „Je najvyšší čas, aby egá nevyhrávali nad záujmami, ktoré sú vo verejnom záujme. Ak cheme, aby sa terajšie vedenie mesta nedostalo opäť k moci, ak nechceme, aby tu vládlo doterajšie vedenie, musíme spojiť sily a urobiť všetko preto, aby prišla tá očakávaná zmena,“ povedal Sitár. Potvrdil, že sa stretol s viacerými kandidátmi na primátora, s ktorými hovoril o možnej podpore.

„Kládol som si otázku, či má Marek Hattas svoj tím alebo má tím svojho Mareka Hattasa a prišiel som k názoru, že Marek Hattas nie je pripravený, aby riadil toto mesto. Marek nie je zlý človek, no podľa mňa bol zneužitý. Odpustil som mu, že bol organizátorom protestov Za slušné Slovensko, kde sa zneužila téma, ktorá otriasla celým Slovenskom, aby sa vyzbieral politický kapitál. Odpustil som mu aj to, že ako zarytý bojovník proti hazardu v Nitre si zavesil na svoju sociálnu sieť kurzy stávkovej kancelárie, aby získal body v rámci politickej kampane. Bol by som najradšej, keby prijal osobnú zodpovednosť a urobil podobný krok ako ja dnes. Ak to neurobí, potvrdí, že je to tím, ktorý má svojho Mareka Hattasa. Ak to neurobí, budem to chápať, no potom sa treba pýtať, kto je zodpovedný, ak nepríde tá zmena, ktorú mesto potrebuje,“ povedal Sitár.

Oremus chápe krok Sitára ako pozitívny signál spájať sily, aby sa do funkcie primátora Nitry dostal skutočne nezávislý kandidát. Potvrdil, že svoju kandidatúru už neplánuje stiahnuť. „Prediskutovali sme s ostatnými kandidátmi na primátora možnosti určitej spolupráce. Bol by som ochotný sa vzdať kandidatúry v prospech nezávislého kandidáta, s ktorého programom sa viem stotožniť, a ktorý má minimálne rovnaké preferencie ako ja. Mareka Hattasa za nezávislého kandidáta však nepovažujem,“ povedal Oremus.

O post primátora v Nitre sa uchádza desať kandidátov. Primátorský post obhajuje kandidát Smeru–SD a SNS Jozef Dvonč. Koalícia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a solidarita, Šanca, Sme rodina – Boris Kollár, Kresťanskodemo­kratické hnutie nominovala Jána Grešša, nominantom Ľudovej strany Pevnosť Slovensko je Ján Kecskés. Strana tolerancie a spolunažívania postavila do komunálnych volieb Ladislava Németha. Ako nezávislí kandidujú na post primátora Nitry Marek Hattas, Michal Ivan, Renáta Kolenčíková, Ľubomír Martinka, Peter Oremus a Štefan Štefek.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM