Aktualizované Lucia Lauková Kultúra

Vianočná Nitra bude krajšia: Pribudne nové osvetlenie stromčeka aj obrovský anjel

Najkrajšie sviatky roka sa blížia. Tento rok nás čakajú viaceré novinky. Čo si pre nás pripravilo mesto tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Vianočná Nitra bude krajšia: Pribudne nové osvetlenie stromčeka aj obrovský anjel
10
Galéria
Zdroj: TASR

Vianočné mestečko na Svätoplukovom námestí otvorí svoje brány v nedeľu 1. decembra o 18.00 hodine. Súčasťou otvorenia budú vianočné vinše známych nitrianskych hudobníkov.

Jednou z tohotoročných zmien, ktoré už avizovala radnica, sú chýbajúce ohňostroje. Radnica ich zrušila na Mikuláša aj Silvestra. Mesto zvažovalo, že ponechá ohňostroj na otvorenie Vianočného mestečka. Nakoniec sa však rozhodlo, že ohňostroj nebude ani na otvorení.

Trhy budú otvorené od 1. do 23. decembra. Nitrianske adventné mestečko ponúkne voňavé dobroty, darčeky pod stromček, vianočný program ako večerníčky, vianočné vinše a koledy, ľudové zvyky a tradície či hudobné želania.

Podľa hovorcu mesta Tomáš Holúbeka, občerstvenie tento rok nájdeme v 12 mestských stánkoch a štyroch stánkoch, ktoré si prinesú predajcovia. Spolu bude v mestečku 34 stánkov.

Ako doplnil, vlani mesto získalo za prenájom 12 stánkov s občerstvením a nápojmi 72 871 eur. „Tento rok je táto suma na úrovni 91 434 eur,“ do­dal.

Novinky vo výzdobe

Dôvodom sú financie, ale aj ohľad kvalitu ovzdušia. Ušetrené peniaze za pyrotechniku, chce mesto investovať do samotného mestečka.

„Rozširujeme priestor, kde by sa mali odohrávať vianočné trhy, skvalitňujeme program a zabezpečujeme skvelých účinkujúcich,“ vysvetľuje hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Novinkou bude niekoľkometrová konštrukcia anjela, ale aj nová výzdoba stromčeka. Okrem toho mesto rozšíri priestor, ktorý bude vyzdobený vianočnými svetlami. „Pribudne premietanie na stenu divadla a podobne,“ dodáva hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek pripomenul, že vianočné mestečko bude mať celkom novú koncepciu. „Stánky sa budú rozprestierať nielen na Svätoplukovom námestí, ale aj na časti pešej zóny. Novinkou je najmä to, že vstupná svetelná brána, ktorou sa vchádza do vianočného mestečka, bude o niekoľko metrov predsunutá dopredu a návštevníkov bude vítať už na pešej zóne. Novú dispozíciu má aj nitriansky betlehem, ktorý sa bude nachádzať pri vstupe do vianočného mestečka,“ vysvetlil Holúbek.

Príchod Mikuláša

Mikuláš príde pozdraviť deti na námestie v nedeľu 8. decembra o 17.00 hodine. Spoločnosť bude už tradične robiť aj jeho anjel. Pripravené bude pouličné predstavenie a veľkoplošná projekcia.

Vianočný program nebude prebiehať len vo Vianočnom mestečku. Mikulášske a adventné programy budú prebiehať aj v mestských častiach.

Vianočné koncerty

Nedeľa 15. decembra bude patriť Striebornému večeru Evy Pavlíkovej a jej hosťom. Program sa začne o 18.00 hodine v Synagóge.

Chýbať nebude ani tradičný koncert známych sólistov Opery SND. Podujatie Čaro Vianoc sa bude konať v pondelok 16. decembra o 18.00 h v Mestskej hale na Klokočine. Vstup je voľný.

Posledný deň roka bude patriť zábave na námestí. V utorok 31. decembra odštartuje silvestrovskú veselicu o 23.00 h DJ M2. Súčasťou bude novoročný príhovor primátora.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

FOTO: Vianočná výzdoba v Nitre
10
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM