Lucia Lauková Rôzne Správy

Veľký úspech pre nitrianske školy: Tri sú v slovenskej TOP 10

Zverejnili nové rebríčky slovenských škôl. V hodnotení medzi strednými školami sa nestratili ani tie z Nitry. Pozrite si poradie.

Ilustračný obrázok k článku Veľký úspech pre nitrianske školy: Tri sú v slovenskej TOP 10
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil čerstvé rebríčky slovenských škôl, ktoré doplnili o najnovšie údaje. „Doplnili sme aktuálne údaje o výsledkoch žiakov v celoštátnych testovaniach piatakov a deviatakov na ZŠ a tiež výsledky absolventov SŠ v externej časti maturitných skúšok. Tieto údaje sa týkajú školského roku 2018/19 a na ich základe sme pripravili aj prvé hodnotenie výsledkov žiakov na jednotlivých školách týkajúce sa uvedeného školského roku,“ uvádza INEKO.

Strednou odbornou školou s najlepšími výsledkami žiakov na Slovensku je podľa hodnotenia INEKO Obchodná akadémia v Trnave. Druhé miesto obsadila SPŠ elektrotechnická v Prešove a na treťom mieste je nitrianska Stredná zdravotnícka škola.

Šikovných študentov majú aj ďalšie dve nitrianske stredné školy. Do rebríčka 10 najlepších stredných odborných škôl na Slovensku sa zaradili aj Stredná priemyselná škola, ktorá je v rebríčku piata a Spojená škola na Slančíkovej 2, ktorá je siedma v poradí.

Poradie stredných odborných škôl z okresu Nitra v rámci Nitrianskeho kraja

Najprv je uvedené poradie školy z nitrianskeho okresu medzi všetkými SOŠ v našom kraji, nasleduje názov školy a jej hodnotenie.

  • 1. Stredná zdravotnícka škola, Nitra – 8,1 (škola s vynikajúcimi výsledkami žiakov)
  • 2. Stredná priemyselná škola, Nitra – 7,8 (škola s výbornými výsledkami žiakov)
  • 3. Spojená škola SPŠP.HA.ŠG, Nitra – 7,6 (škola s výbornými výsledkami žiakov)
  • 6. SPŠ stavebná, Nitra – 7,1 (škola s výbornými výsledkami žiakov)
  • 10. Stredná odborná škola, Vráble – 6,7 (škola s veľmi dobrými výsledkami žiakov)
  • 19. Obchodná akadémia, Nitra – 6,1 (škola s veľmi dobrými výsledkami žiakov)
  • 22. SOŠ polytechnická, Nitra – 5,7 (škola s dobrými výsledkami žiakov)
  • 33. Stredná odborná škola, Nitra – 4,7 (škola s priemernými výsledkami žiakov)
  • 35. Stredná odborná škola veterinárna, Nitra – 4,4 (škola s priemernými výsledkami žiakov)
  • 37. SOŠ potravinárska, Nitra – 4,3 (škola s priemernými výsledkami žiakov)

INEKO upozorňuje, že tieto rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

Rebríčky tak nemusia plne vypovedať o kvalite školy, môžu však byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy a najmä by mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali učiteľov pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM