Lucia Lauková Kultúra

Veľká pocta pre nitrianskeho herca: Ján Greššo získal cenu za celoživotné dielo

Niekoľko umelcov si prevzalo ceny Literárneho fondu. Medzi čerstvými držiteľmi ceny za celoživotné dielo je aj bývalý riaditeľ DAB v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta pre nitrianskeho herca: Ján Greššo získal cenu za celoživotné dielo
18
Galéria
Zdroj: TASR

Ceny za celoživotné dielo a výročné ceny Literárneho fondu (LF) v oblasti divadla, rozhlasu a dabingu za rok 2016 odovzdali oceneným umelcom a rozhlasovým pracovníkom v bratislavskom Zičiho paláci.

Množstvo ocenených

Cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla získali scénografka a kostýmová výtvarníčka Helena Bezáková, herec Vlado Černý, bábkoherečka Milada Filipčíková, tanečník a choreograf Juraj Goga, herec Ján Greššo, operná speváčka Magdaléna Hajóssyová, bábkoherec Ján Hrmo, bábkoherečka Mariana Kysučanová, herečka Xénia Gracová-Kubová, dramaturgička a scenáristka Jana Liptáková, herečka Elena Petrovická, režisér Blahoslav Uhlár a herec Anton Živčic. V oblasti rozhlasu patrí cena LF za celoživotné dielo Oľge Janíkovej, Táne Kusej, Alfrédovi Swanovi a Jánovi Uličianskemu.

Musel robiť, čo sa mu nepáčilo

„Je to neskutočný pocit. Uvedomujem si, že už som asi prešiel kus cesty a dnes mi to spočítali, že tá cesta asi nebola celkom márna, ak som dostal toto ocenenie. A pevne verím, že ešte tá cesta bude pokračovať, aj keď už nebude taká dlhá, ako tá, ktorú som prešiel,“ reagoval čerstvý držiteľ ceny LF za celoživotné dielo Ján Greššo, bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre, ktorý na tomto poste zotrval 15 rokov. „Teraz už budem slobodný človek, budem si môcť vyberať, čo sa mi páči, čo chcem robiť. Ako riaditeľ som veľa rozhodnutí musel robiť aj takých, ktoré sa mi nepáčili.“

FOTO: Veľká pocta pre nitrianskeho herca, Ján Greššo získal cenu za celoživotné
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM