Lucia Lauková Kultúra

Napätie na doskách DAB v Nitre: Nová inscenácia položí otázky života a smrti

Na doskách Divadla Andreja Bagara zavládne napätie. Hra slovenského dramatika Ivana Bukovčana, otvorí otázky života a smrti.

Ilustračný obrázok k článku Napätie na doskách DAB v Nitre: Nová inscenácia položí otázky života a smrti
6
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Koncom novembra sa púšťa Divadlo Andreja Bagara do prípravy ďalšej inscenácie. Po premiére Povolanie pápež bude vo Veľkej sále nitrianskeho divadla debutovať dráma slovenského autora Ivana Bukovčana, Kým kohút nezaspieva. Režisérom hry je Michal Spišák. „Táto hra, Kým kohút nezaspieva, je jedno z jeho najvýznamnejších diel,“ povedal režisér Michal Spišák.

Priláka aj maturantov

Napriek ťažšiemu žánru by mohol prilákať aj stredoškolákov, najmä maturantov. Dielo patrí medzi maturitné otázky. V dramatickom príbehu vystupuje desať postáv, ktoré sa na jednu dlhú noc stávajú rukojemníkmi dôstojníka nepriateľskej armády, ktorý chce pomstiť svojho vojaka. "Hra sa odohráva koncom druhej svetovej vojny, v jednom slovenskom meste, tesne po porážke povstania. Nechceli sme zasadzovať tu hru do toho prostredia, išli sme takou cestou abstrakcie. Tá naša inscenácie sa bude odohrávať v priestoroch bitúnku. " uviedol dramaturg Adam Gold. Pôvodne sa dej odohrával v pivnici.

Otázka života a smrti

Otázky, ktoré hra rozoberá však majú čo ponúknuť širokému spektru divákov nehľadiac na vek. „Kladenie tých základných otázok života a smrti, toho čo je ochotný človek obetovať, zradiť, aby si zachránil holý život, to sú tie otázky, ktoré táto hra kladie a človek sa musí veľmi zamýšľať aby dokázal nájsť nejakú odpoveď, ak je to vôbec možné,“ prezradil režisér Michal Spišák.

Termín premiéry

Inscenácia hry Kým kohút nezaspieva bude mať premiéru vo Veľkej sále DAB v Nitre 20. januára 2017. Na doskách DAB v Nitre sa však nebude hrať prvý krát. Ako povedal dramaturg Adam Gold inscenácia sa vracia na javisko po 40 rokoch. Podľa režiséra má čo ponúknuť aj v súčasnosti. „Hra je strhujúca a dúfame, že inscenácia sa nám podarí urobiť tak, že bude napínavá a že divák to bude sledovať do poslednej chvíle s napätím,“ dodal režisér Michal Spišák.

Pozrite si pár fotografií z prvej čítačky k hre Kým kohút nezaspieva v priloženej galérii!

FOTO: Napätie na doskách DAB v Nitre. Nová inscenácia položí otázky života a smr
6
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM