Lucia Lauková Šport

V žilách jej koluje adrenalín: Bianka (16) zo Zbehov má najvyššie ambície!

Len 16-ročná Bianka Lániková zo Zbehov pri Nitre sa venuje poriadne adrenalínovému športu. Neodradili ju ani početné zranenia. Naopak, veríme, že o tejto mladej cyklistke ešte budeme počuť.

Ilustračný obrázok k článku V žilách jej koluje adrenalín: Bianka (16) zo Zbehov má najvyššie ambície!
10
Galéria
Zdroj: Bianka Lániková

Talentovaná športovkyňa s veľkými ambíciami Bianka Lániková pochádza zo Zbehov pri Nitre. Okrem štúdia na Strednej zdravotníckej škole v Nitre, odbor zdravotnícky asistent, sa venuje náročnému športu, horskej cyklistike a cyklokrosu. Vo svojich 16 rokoch má na konte už niekoľko víťazstiev, medzi nimi aj titul majsterky Slovenska.

Na svojich dvoch kolesách však už zažiarila aj v zahraničí. Napriek zraneniam, po ktorých by si viacerí pokračovanie v tomto športe rozmysleli, má Bianka vysoké ambície a my veríme, že o jej úspechoch budeme ešte počuť. V rozhovore nám prezradila, ako sa mladá tínedžerka k cyklistike dostala, kto je jej oporou a aké sú jej ciele.

Ako dlho sa už venuješ horskej cyklistike?

Druhý rok sa venujem horskej cyklistike a tento rok som začala jazdiť aj cyklokros. Horská cyklistika je hlavne o vytrvalosti. Dĺžka tratí je od 20 až 120 km. Cyklokros je zase o rýchlosti a technike. Jazdí sa na určitý počet okruhov, ktoré sa volia podľa vekovej kategórie.

Čo na tento šport hovoria tvoji rodičia?

Rodičia ma v tomto športe veľmi podporujú, za čo by som im chcela veľmi poďakovať. Či už po finančnej stránke, ale aj psychickej.

Kto ťa k tomuto športu priviedol?

K tomuto športu ma priviedol ocino, ktorý bicykluje už skoro 4 roky, ale len ako hobík. Spolu s rodinou sme chodievali s ním a brali sme to ako rodinný výlet. No keď som prvýkrát vyskúšala jazdenie, tak ma to začalo baviť a rodičia ma prihlásili do Cyklo Klubu Dynamax Nitra.

Aké sú tvoje najväčšie úspechy?

Minulý rok som absolvovala preteky po celom Slovensku a pár aj v zahraničí. Mojim najväčším úspechom bola výhra na Majstrovstvách Slovenska v roku 2015 vo Svite. V roku 2015 som tiež vyhrala sériu ŠKODA BIKE OPEN TOUR a Slovenský pohár XCM. V Župnom pohári som sa umiestnila na 2.mieste.

Ako sa ti darilo tento rok?

Rok 2016 bol ešte úspešnejší. Zúčastnila som sa na viac ako 30 pretekoch po celom Slovensku, a tiež aj v zahraničí. Najväčším úspechom v zahraničí bolo 4.miesto na Majstrovstvách Európy v Rakúsku. Na Slovensku je to 1.miesto na ŠKODA Stupava Trophy, trať dĺžky 42km. Ďalej som absolvovala Majstrovstvá Slovenska, kde som sa umiestnila na 2.mieste. Obhájila som víťazstvo v Slovenskom pohári XCM, ŠKODA BIKE OPEN TOUR a Slovak XCM tour. Tiež sa mi podarilo v roku 2016 s veľkým počtom bodov vyhrať Župný pohár.

Tento šport sa asi nezaobíde bez pádov a zranení. Aké sú tie tvoje?

Mám niekoľko jaziev či už z tréningov, alebo z pretekov. Najväčším zranením je dorezaná noha na Donovaloch, kde sa jazdilo za veľkej búrky.

Poznáš v tomto športe viac báb, alebo je vás pomenej?

V cyklistike je celkovo veľmi málo žien. Na horskej cyklistike je nás väčšinou okolo 5–6 báb, ale v konečnom hodnotení je nás asi 20.

Na záver nám prezraď aké sú tvoje ciele a aký máš vzor v cyklistike?

Môj vzor je Jenny Rissveds a mojím najväčším cieľom je dostať sa na Majstrovstvá sveta a obhájiť niekoľkokrát po sebe titul majsterky Slovenska.

Pozrite si galériu fotografií úspešnej Bianky Lánikovej!

FOTO: V žilách jej koluje adrenalín. Bianka (16) zo Zbehov má najvyššie ambície!
10
Galéria
Zdroj: Bianka Lániková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM