Samospráva

V troch mestských podnikoch došlo k personálnym aj organizačným zmenám

Nitrianski mestskí poslanci schválili personálne i organizačné zmeny v troch mestských podnikoch.

Ilustračný obrázok k článku V troch mestských podnikoch došlo k personálnym aj organizačným zmenám
8
Galéria

Podľa viceprimátora Daniela Balka bolo ich cieľom obmedziť právomoci primátora konať svojvoľne, posilniť pozíciu dozorných rád a zrušiť poslancom možnosť stať sa konateľmi mestských firiem. „Postupnými krokmi sa snažíme budovať nový charakter Nitry,“ skonštatoval Balko.

Zmeny sa dotkli Nitrianskych komunálnych služieb, Nitrianskej investičnej spoločnosti a správcovskej bytovej spoločnosti Službyt. Viacerým poslancom sa nepáčilo, že v dozorných radách budú mať zastúpenie predovšetkým predstavitelia koalície. „To kam vedieme toto mesto? Nemajte pocit, že iba vy ste fundovaní odborníci,“ povedal poslanec Miroslav Gut. „Koalícia má v zastupiteľstve 21 z 31 poslancov, keď ale chce zabezpečiť kontrolu v mestských spoločnostiach, musí dať príležitosť aj ľuďom z opozície,“ skonštatoval poslanec Peter Oremus.

Predstavitelia koalície, v ktorej sú poslanci za Tím Hattas a členovia pravicovej koalície argumentovali, že do Nitrianskych komunálnych služieb bol z opozície nominovaný poslanec Jozef Slíž a do Službytu Pavol Obertáš. Do Nitrianskej investičnej bol napokon za opozíciu zvolený aj Jozef Stümpel. „V každom mestskom podniku je teda aj zástupca opozície. Treba si ale uvedomiť, že teraz je zodpovednosť na nás, a preto chceme postupovať tak, aby sme tú zodpovednosť mohli niesť. Je normálne, ak ľudia, ktorí boli 16 rokov nejakým spôsobom pri moci a boli aj spoluzodpovední za to, ako to v Nitre vyzeralo, nebudú teraz predsa sedieť v dozorných radách,“ povedal Balko.

Dôležitou zmenou vo fungovaní mestských spoločností je aj posilnenie právomocí dozorných rád. Tie po novom nebudú kontrolovať iba to, čo sa v podnikoch už udialo, ale budú informované o ich činnosti aj pred a počas rozhodovania ich riadiacich orgánov. Podľa poslancov Štefana Štefeka a Pavla Vargu to však nie je v súlade so zákonom. „Za chod spoločnosti predsa zodpovedá jej konateľ. Dozorná rada mu nemôže diktovať, čo má robiť,“ uviedol Varga.

Štefek zároveň navrhol, aby všetky materiály o zmenách v mestských podnikoch boli vrátené na prepracovanie, jeho návrh však nebol schválený. „Dali sme spraviť právne analýzy advokátskej kancelárii, ktorá sa špecializuje na obchodné právo. Tým, že sa posilnili právomoci dozorných rád, nedošlo k zníženiu právomocí konateľov, ani mestského zastupiteľstva,“ uviedol poslanec Filip Barbarič z Tímu Hattas.

Foto: ilustračné

Pozrite si video, v ktorom primátor Marek Hattas hovorí o personálnych zmenách na Mestskom úrade v Nitre.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM