Lucia Lauková Správy

V Nitre žije odhadom 600 bezdomovcov: Problematiku chce mesto riešiť

Najväčší počet ľudí bez domova sa pohybuje v časti Staré Mesto. Radnica chce nepriaznivú situáciu riešiť.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre žije odhadom 600 bezdomovcov: Problematiku chce mesto riešiť
Zdroj: TASR

Mesto chce riešiť nepriaznivú situáciu v oblasti poskytovania sociálnych služieb pre osoby v ťažkých životných situáciách, do ktorej patria aj ľudia bez domova.

Mestskí poslanci sa na svojom poslednom zasadnutí zaoberali riešením problematiky ľudí bez domova. Na zasadnutí schválili koncepciu, ktorej cieľom je ukončenie bezdomovectva.

Počet bezdomovcov

„Počet osôb bez domova, s ktorými prichádzajú do kontaktu organizácie pracujúce v tejto oblasti v Nitre je cca 330. Predpokladaný celkový počet ľudí bez domova je samozrejme vyšší (odhad cca 600). Prevažná väčšina ľudí bez domova je v produktívnom veku, čo v miestnych podmienkach predstavuje až 70%, ide najmä o ľudí dlhodobo nezamestnaných,“ stojí v prerokovanom materiáli.

Radnica v spolupráci so zamestnanci organizácií pracujúcich s ľuďmi bez domova na území mesta Nitra a mestskou políciou zmapovalo miesta najčastejšieho výskytu ľudí bez domova v Nitre.

Najviac ľudí bez domova (235) žije v časti Staré Mesto. Na Klokočine evidujú 62 ľudí bez domova a na Chrenovej 81.

Ciele a opatrenia

Aktuálne mesto prevádzkuje útulok pre bezdomovcov, nocľaháreň a útulok pre jednotlivcov s deťmi. Diecézna Charita Nitra prevádzkuje nocľaháreň a nízkoprahové denné centrum.V koncepcii mesto prijalo aj strategické ciele a opatrenia, ktorými chce radnica riešiť bezdomovectvo.

Koncepcia ráta napríklad so zvýšením kapacity nocľahárne a nízkoprahového denného centra z terajších 24 miest na 35, ale aj so zriadením zariadenia opatrovateľskej služby pre dlhodobo chorých ľudí bez domova s kapacitou maximálne 20 lôžok.

Ľuďom bez domova chce poskytovať právne poradenstvo. Ďalšími opatreniami sú napríklad podpora a rozvoj terénnej sociálnej práce, zriadenie nízkoprahových denných centier, podpora a rozšírenie sociálnej výdajne potravín, zabezpečenie lekára a ošetrovne či cenovo dostupných bytov.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM