Správy

V Nitre štartuje veľká deratizácia: Aké POVINNOSTI majú majitelia nehnuteľností?

S príchodom jesene sa do Nitry vracia celomestská deratizácia. Niekoľko povinností majú všetci, ktorí vlastnia alebo majú v prenájme nehnuteľnosť.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre štartuje veľká deratizácia: Aké POVINNOSTI majú majitelia nehnuteľností?
Zdroj: TASR

V Nitre počas prvého októbrového týždňa odštartuje celomestská deratizácia, ktorá potrvá do 2. decembra. „V jesennom termíne radnica každoročne nariaďuje celomestskú deratizáciu. Je dôležitá z hľadiska prevencie proti šíreniu chorôb, ktoré sú častokrát prenosné aj na človeka,“ informuje mesto Nitra.

Kde treba deratizovať?

Netreba zabúdať, že povinnosť deratizovať vlastné alebo prenajaté nehnuteľnosti majú všetky fyzické aj právnické osoby.

Fyzické osoby sú povinné deratizovať v pivničných priestoroch rodinných domov, v priestoroch pri chovoch hospodárskych zvierat, na skládkach komunálneho a rastlinného odpadu. Túto povinnosť majú aj v okolí žúmp a kanalizačných vpustí.

Prečítajte si tiež

Postarajú sa o to firmy

„Právnické a fyzické osoby oprávnené na podnikanie sú povinné zabezpečiť deratizáciu vo vlastných alebo prenajatých priestoroch prostredníctvom deratizačných firiem, ktoré sú odborne spôsobilé a oprávnené vykonávať deratizáciu v zmysle platných predpisov. Zároveň sú povinné na požiadanie Mesta Nitra nahlásiť firmu, ktorá deratizáciu vykonala,“ dodáva radnica.

Myslíte si, že sa povinnosti vyhnete? Ste na omyle. Firmy, ktoré sú oprávnené na výkon deratizácie, pošlú do 5. decembra mestu zoznam osôb, ktorým deratizáciu vykonali.

„Výkon deratizácie podlieha kontrole Regionálneho úradu verejného zdravotníctva,“ upozornilo vedenie mesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM