Správy Komunálne voľby

Odmeňovanie mestských poslancov v Nitre: KOĽKO peňazí im môže pristáť na účte?

Poslanci nitrianskeho mestského zastupiteľstva nedostávajú za svoju funkciu štandardný plat. Polepšia si však o rôzne vysoké odmeny.

Ilustračný obrázok k článku Odmeňovanie mestských poslancov v Nitre: KOĽKO peňazí im môže pristáť na účte?
Zdroj: Pixabay.com , Mesto Nitra

Počas jesene sa opäť vyberieme k volebným urnám. V sobotu 29. októbra si v čase od 7.00 do 20.00 hodiny budeme voliť predsedov samosprávnych krajov, poslancov krajského zastupiteľstva, primátorov / starostov a v neposlednom rade budeme rozhodovať aj o novom zložení mestského zastupiteľstva.

Dôležité úlohy

Pred voľbami sa verejnosť najviac zameriava na primátorskú kampaň. Pre správne smerovanie mesta sú však obzvlášť potrební aj poslanci zastupiteľstva.

„Vo vzťahu k poslancom zastupiteľstva je potrebné uviesť, že na rozdiel od starostu, primátora, či predsedu VUCky oni v zastupiteľstve hlasujú. Štatutár rokovanie zastupiteľstva zvolávala, vedie a vo svojej podstate moderuje. Na rozdiel od poslancov nemôže hlasovať. Obecné zastupiteľstvo rozhoduje o základných otázkach života obce, najmä je mu vyhradené určovať zásady hospodárenia a nakladania s majetkom obce a s majetkom štátu, ktorý užíva, schvaľovať najdôležitejšie úkony týkajúce sa tohto majetku a kontrolovať hospodárenie s ním, schvaľovať rozpočet obce a jeho zmeny, kontrolovať jeho čerpanie a schvaľovať záverečný účet obce, vyhlásiť dobrovoľnú zbierku a ustanoviť jej podmienky, schvaľovať emisiu komunálnych dlhopisov, rozhodovať o prijatí úveru alebo pôžičky, o prevzatí záruky za poskytnutie návratnej finančnej výpomoci zo štátneho rozpočtu; v rozsahu určenom zastupiteľstvom môže zmeny rozpočtu vykonávať starosta,“ vymenúva úlohy zastupiteľstva Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) s tým, že zastupiteľstvo rozhoduje aj o miestnych daniach a poplatkoch a schvaľuje územný plán a koncepcie rozvoja jednotlivých oblastí života v meste.

TIP: Zoznam kandidátov na post poslanca v Nitre nájdete po kliknutí na TENTO odkaz!

Medzi ďalšie významné úlohy zastupiteľstva patrí napríklad možnosť vyhlásenia miestneho referenda, zvolávanie zhromaždení, učenie platu primátora a voľba / odvolávanie hlavného kontrolóra. „Jeho pozícia je preto mimoriadne dôležitá, hoci voľby sa neraz orientujú na prvého muža, ten bez zastupiteľstva veľa nezmôže,“ dodal Michal Kaliňák.

Odmeny podľa funkcií

Pozreli sme sa preto, koľko peňazí môže poslanec Mestského zastupiteľstva v Nitre získať.

„Výška odmien poslancov je vypočítaná v súlade so Zásadami odmeňovania poslancov MZ v Nitre, pričom v zmysle „Zásad“ výška odmeny poslanca závisí od toho aké funkcie súbežne zastáva," informoval nás hovorca mesta Tomáš Holúbek. V skratke, poslanec zastupiteľstva si môže prilepšiť, pokiaľ je napríklad členom komisií alebo mestskej rady.

Aké odmeny teda môžu pristáť na účte mestského poslanca v Nitre? Dozviete sa to na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM