Správy

Dostavba 4. bloku Mochoviec je ohrozená: Elektrárne potrebujú 400 miliónov eur

Generálny riaditeľ Slovenských elektrární varuje, že vládny energetický plán poženie elektrárne do konkurzu a 4. blok Mochoviec sa nedokončí. Súkromní akcionári a banky ďalšie peniaze investovať odmietajú.

Ilustračný obrázok k článku Dostavba 4. bloku Mochoviec je ohrozená: Elektrárne potrebujú 400 miliónov eur
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer , TASR/Henrich Mišovič

Slovenské elektrárne žiadajú štát o masívnu pomoc vo výške 400 miliónov eur. Podľa generálneho riaditeľa Slovenských elektrární Branislava Strýčka by ju mal zabezpečiť štát, ktorý vlastní tretinu spoločnosti.

Zvyšné dve tretiny vlastnia súkromní akcionári Enel a EPH. Firme však nechcú pre neisté právne prostredie požičať už dohodnutých 400 miliónov eur ani banky, ani majitelia.

Novela zákona

Branislav Strýček je tiež presvedčený, že prijatie navrhovaného zákona o znížení cien elektriny ohrozí dostavbu 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce, fungovanie podniku a môže najväčšieho výrobcu elektriny poslať do konkurzu.

V extrémnom prípade dokonca hrozí krach spoločnosti, upozornil na stretnutí s novinármi Strýček.

Prečítajte si tiež

Reakcia ministerstva

Ministerstvo hospodárstva odmietlo súvis problémov Slovenských elektrární s navrhovanou legislatívou. Rezort sa odvoláva na list od Slovenských elektrární, v ktorom ešte pred prípravou legislatívy informovali o svojich vážnych finančných problémoch.

„V liste Slovenské elektrárne taktiež žiadajú o masívnu finančnú pomoc zo strany vlády SR. Preto tvrdenie o tom, že schválenie novely zákona k všeobecnému hospodárskemu záujmu a tzv. stavu núdze v energetike považujeme za nekorektné a zavádzajúce,“ uviedol rezort hospodárstva.

Iba ak to bude nevyhnuté

Minister hospodárstva Karel Hirman dodal, že možné finančné problémy Slovenských elektrární môžu byť dôsledkom nesprávnych manažérskych rozhodnutí, avšak nie v dôsledku parlamentom prijatých opatrení, ktoré nemusia byť realizované.

„Podotýkam, že prijaté opatrenia by boli štátom uplatnené iba v prípade nevyhnutnej situácie, keď by ceny komodity dosiahli astronomické ceny z dôvodu nefungovania trhu, stali by sa tak nedostupnými a ohrozovali by ľudský život a zdravie,“ priblížil minister.

Hirman dodal, že sa situáciou v Slovenských elektrárňach a ich manažovaním bude rezort v každom prípade zaoberať. „Rád by som však ubezpečil slovenské domácnosti, že záväzok Slovenských elektrární v súvislosti s dodaním elektrickej energie domácnostiam za zvýhodnenú cenu v rokoch 2023 a 2024 nie je doterajšími krokmi vlády ohrozený,“ doplnil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24/Tasr
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM