Lucia Lauková Kultúra

V Nitre sa odkrývajú Skutočné dejiny Slovákov: Učebnice o nich mlčia, FOTO a VIDEO

Expozícia prináša množstvo unikátnych dôkazov svedčiacich o inakosti našich dejín. Prevedie vás od najhlbšej minulosti ľudstva až po súčasné dianie.

Zdroj: Dnes24.sk

Zámerom výstavy Skutočné dejiny Slovákov v Nitrianskej galérii je podľa usporiadateľov na základe najaktuálnejších vedeckých poznatkov ilustrovať vybrané udalosti a oblasti z našej histórie, o ktorých učebnice dejepisu zámerne mlčia. Autorkou výstavy je Ivana Šáteková, ktorá sa vo svojej tvorbe venuje slovenskej histórii, folklóru, ľudovým tradíciám, ale aj súčasným témam.

„Nie je náhoda, že pre svoju prvú samostatnú výstavu v Nitre, ktorá je jedným z najdôležitejších centier našej minulosti, pripravila práve tento špeciálny, úplne nový projekt venujúci sa slovenským dejinám,“ uvádza Nitrianska galéria. Výstava potrvá do 31. augusta.

Množstvo unikátnych dôkazov

Expozícia je členená do troch celkov, ktoré majú návštevníkom priniesť množstvo unikátnych dôkazov svedčiacich o inakosti našich dejín.

V prvej časti výstavy vás jej autorka zavedie do najhlbšej minulosti ľudstva. „Zistíte napríklad, kam sa podela lebka nášho gánovského neandertálca či prečo boli Uhri vlastne Slováci a akú rolu v tom zohrali úhory. Dozviete sa pravú príčinu príchodu Cyrila a Metoda, uvidíte prvý Petrošekel nájdený na našom území a budete môcť obdivovať krásu slovenských žien zachytenú v soškách paleolitických venuší,“ vymenúva Nitrianska galéria. Návštevníci budú môcť hlasovať za tú najkrajšiu. Na konci výstavy jedného z nich galéria vyžrebuje a odmení cenou.

Nové poznatky

Druhá časť výstavy sa venuje tragickým úmrtiam troch významných osobností Štúra, Štefánika a Dubčeka.

Dozviete sa aj nové poznatky o smrti Milana Rastislava Štefánika.

Posledná časť sa zaoberá aktuálnym spoločenským dianím a jeho pozadím. „Veľkoformátová nástenná infografika ukáže nečakané prepojenia hlavných aktérov týchto udalostí. Rôzne artefakty, predmety a modely vo vitrínach objasnia, že nie je všetko tak, ako sa nám to snažia nahovoriť,“ láka Nitrianska galéria.

Fotografie z výstavy Skutočné dejiny Slovákov si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Výstava Skutočné dejiny Slovákov v Nitrianskej galérii
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM