Lucia Lauková Rôzne Správy

V Nitre sa bude konať Deň hvezdárne: Chýbať nebudú meteority i raketové modely

Pod Zoborom oslávime Medzinárodný deň hvezdární a planetárií zaujímavým podujatím. Na svoje si prídu malí i veľkí milovníci hviezdnej oblohy.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa bude konať Deň hvezdárne: Chýbať nebudú meteority i raketové modely
Zdroj: TASR

Deň hvezdárne v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre sa bude konať v rámci Medzinárodného dňa hvezdární a planetárií. Vesmírne zážitky vám astronómovia naordinujú v nedeľu 8. marca od 16.00 do 20.00. Vstupné je 0,50 eur.

Pozorovanie oblohy

Malí i veľkí sa môžete tešiť na pozorovanie oblohy s ďalekohľadmi v kupole i pred budovou Krajského osvetového strediska. Pripravené budú prednášky na témy: Čo je vo vesmíre nášmu oku skryté, Veľká opozícia planéty Mars v roku 2018 a Čo je možné vidieť cez ďalekohľad?.

Vesmírny deň pre deti

Pre najmenších bude pripravený Vesmírny deň pre deti od 3 rokov. Drobci si v tvorivej dielni budú stavať raketu. Ako uvádzajú organizátori treba si priniesť plastovú 0,5 l fľašu. Bude sa maľovať, kresliť, riešiť astro-hádanky či fotografovať v maske kozmonauta.

Raketové modely

Okrem toho si budete môcť pozrieť výstavu raketových modelov s odborným výkladom Josefa Říhu a Eleny Halamovej. Zaujímavosťou bude aj zoznámenie sa so súhvezdiami aj cez mytologické príbehy. Pozrieť si budete môcť odborné filmy s názvom Vesmír – Deň, keď zmizol Mesiac a Ako funguje vesmír – Je na Saturne život?

Ďalší program

Pracovníci vás oboznámia s počítačovým programom Stellarium, ktorý si budete môcť aj vyskúšať. Šikovný fotograf Roman Vaňúr sa podelí o svoje skúsenosti v prezentácii. Chýbať nebudú modely slnečnej sústavy či meteority, ktoré si budete môcť aj zakúpiť.

Prezentované budú aj astronomické ďalekohľady. Súťažiť budete môcť o astro-darčeky. Spestrením bude výstava prác zo súťaže Vesmír očami detí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM