Lucia Lauková Správy Samospráva

V Nitre pribudnú inteligentné lavičky: Nabijú vám mobil a v noci posvietia

Nitra bude mať prvé inteligentné lavičky. Okrem sedenia si na nich napríklad budete môcť nabiť telefón.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre pribudnú inteligentné lavičky: Nabijú vám mobil a v noci posvietia
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

V Nitre si posedíme na nových lavičkách. Mesto objednalo 6 inteligentných lavičiek typu Steora v bielej farbe od spoločnosti Power Mode. Mesto za nové moderné lavičky zaplatí 20 607 eur.

Vybavenie lavičky

Inteligentná lavička je nabíjaná a poháňaná len zelenou slnečnou energiou, ktorú môžete použiť napríklad na nabíjanie mobilov či na pripojenie na internet.

Lavička by sa nemala prehrievať vďaka vstavaným chladiacim systémom. „Lavičky sa nikdy nevypínajú, kontrolujú s spotrebu s vonkajšími podmienkami,“ dodáva odbor komunálnych činností a životného prostredia.

Nočné osvetlenie

Lavička je vybavená aj nočným osvetlením, ktoré sa prispôsobuje sezónam, poveternostným podmienkam a času. Lavička je podľa odboru komunálnych činností a životného prostredia, vyrobená z tvrdých a odolných materiálov.

Umiestnenie lavičiek

A kde v Nitre tieto lavičky nájdeme? „Umiestnenie bude volené pokiaľ možno rovnomerne na miesta s predpokladom zvýšenej koncentrácie obyvateľov a návštevníkov mesta, prípadne na trasy a uzly prirodzených komunikačných trasovaní peších a aj cyklistických koridorov. Ak si to situácia bude vyžadovať vieme operatívne ich umiestnenie prerozdeliť podľa dopytu užívateľov,“ doplnil odbor komunálnych činností a životného prostredia v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM