Lucia Lauková Správy

V Nitre predstaví svoju tvorbu 162 najlepších amatérskych fotografov zo Slovenska

Tvorbu najlepších amatérskych slovenských fotografov si budete môcť pozrieť v nitrianskej Synagóge. Spoznáme aj víťazov súťaže AMFO.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre predstaví svoju tvorbu 162 najlepších amatérskych fotografov zo Slovenska
Zdroj: TASR

Amatérski fotografi z celého Slovenska predstavia svoju tvorbu v nitrianskej Synagóge. Na výstave amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2018 bude svoju autorskú tvorbu prezentovať 162 najlepších fotografov, ktorí sa zapojili do 46. ročníka celoštátnej postupovej súťaže. Vernisáž výstavy spojená s vyhodnotením súťaže sa uskutoční 9. novembra.

„Súčasťou trojdňového programu budú semináre o fotografii, workshopy, fotografovanie v Nitre, sprievodné fotografické výstavy a diskusie,“ informovala Daniela Gundová, riaditeľka Krajského osvetového strediska v Nitre, ktoré je hlavným organizátorom podujatia. Výstava potrvá do 25. novembra.

AMFO je celoštátna postupová súťaž, ktorej vyhlasovateľom je Národné osvetové centrum Bratislava. Zapojiť sa do nej môžu amatérski fotografi zo Slovenska, ktorí súťažia v troch vekových kategóriách – deti, mládež a dospelí. Hodnotení sú v čiernobielej a vo farebnej fotografii. Osobitnú kategóriu tvorí multimediálna prezentácia fotografií.

Tento rok postúpilo do celoštátneho kola 369 autorov s viac ako 700 dielami.

Členovia odbornej poroty, v ktorej sa stretli fotografi, lektori a pedagógovia, udelili celkovo 59 ocenení, z toho 27 cien a 32 čestných uznaní. „Ukazuje sa, že semiotické narábanie s vizuálnymi prvkami vo fotografiách vystavených autorov je čoraz naliehavejšie, umožňuje im totiž interpretovať svet okolo nás, naše prežívanie a hlavne naše pocity,“ povedala predsedníčka poroty Petra Cepková. Podľa jej slov tohtoročná súťaž priniesla kombináciu rôznorodých a veľmi kvalitne prevedených fotografických prác.

Člena poroty Jozefa Peniaka zaujala vysoká umelecká úroveň súťaže, zastúpenie kreatívnej, výtvarnej inscenovanej fotografie, ako aj konceptuálnej fotografie či fotografických sérií, na ktorých bolo badať zámer autora. Vývoj a smerovanie experimentu vo viacerých žánroch média fotografie, ako aj dynamický nástup čiernobielej fotografie kladne hodnotil aj porotca Jozef Sedlák. „Ustupuje náhodný a intuitívny prístup k fotografovaniu reality, naopak, zvyšuje sa erudovanosť a uvažovanie nad koncepčnejším prístupom zaoberať sa aktuálnymi témami,“ skonštatoval.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM