Lucia Lauková Kultúra

Talent Katky z Nitry si všimlo aj zahraničie: Fotografii by nemal chýbať príbeh

Fotografie talentovanej Katky z Nitry skrášľujú stránky zahraničného časopisu a objavili sa aj v magazíne Masterclass. V rozhovore nám prezradila aj to, na ktoré miesto v Nitre sa najradšej vracia fotogravovať.

Ilustračný obrázok k článku Talent Katky z Nitry si všimlo aj zahraničie: Fotografii by nemal chýbať príbeh
Zdroj: Katarína Sendžová

Katarína Sendžová z Nitry alias Katy Sendža, ako ju poznajú nadšenci jej fotografie, je 23-ročná študentka masmediálnej komunikácie v Nitre. Jej talent a nepochybne aj to pravé cítenie, si všimli nielen na Slovensku ale i v zahraničí. Fotografie mladej Nitrianky sa objavili v anglickom printovom časopise Digital Photo či v zahraničnom digitálnom magazíne Masterclass. Ako sama prezradila, väčšina jej fotografií vznikla práve v Nitre.

Kedy si sa začala venovať foteniu?

Fotografujem od kedy som chytila do rúk môj prvý kompakt. Fotila som všetko čo mi prišlo do cesty. Časom som si kúpila moju prvú zrkadlovku, na ktorej som sa začala učiť fotiť.

Aké boli začiatky?

Keďže som samouk, tak začiatky boli ťažké. Čítala som rôzne knihy o fotografovaní, pozerala rôzne videá na internete. Samozrejme prax ma naučila najviac.

Aké boli tvoje prvé objekty?

Moje objekty boli hlavne moja sestra a kamarátka, na ktorých som si skúšala ako fotoaparát funguje. Kamarátka je fotogenická, preto ostala mojou hlavnou modelkou doteraz. Spolu skúšame a vymýšľame zaujímavé fotografie.

Aké sú tvoje úspechy?

Pre mňa najväčším úspechom je uverejnenie fotografii v zahraničnom digitálnom magazíne Masterclass, oslovili ma dvakrát. Môj ďalší úspech bol, keď ma oslovili z anglického printového časopisu Digital Photo UK, mala som tam vlastnú dvojstranu s popisom o vzniku fotografii. Zvolili ma za výber redakcie na stránke 500px Mojou úlohou bolo počas jedného mesiaca vyberať najlepšie fotografie. V súťaži AMFO 2015 ktorá prebiehala na Slovenku som dostala čestné uznanie a fotka bola vybratá ako propagačná fotografia, čo ma tiež veľmi potešilo.

Je fotenie pre teba práca alebo koníček?

Na Slovensku sa fotografovaním málokto uživí. Momentálne sa venujem iným činnostiam (práca, škola) a fotím len príležitostne. Je to moje hobby, pri ktorom sa dokážem uvoľniť, zabaviť sa a vypustiť fantáziu.

Akú výbavu na fotenie máš v zbierke?

Vlastním Nikon D3100, s ktorým som začínala. Okrem neho vlastním ešte Nikon D7100 a Praktiku. Objektívy mám Nikon 50mm f/1,8 Nikon 85mm f/1,8 a Sigmu 30mm f/1,4. Môj najobľúbenejší objektív je 85mm, ktorý momentálne stále používam. Mojim snom je vlastniť Nikon 70–200mm f/2,8, ale to je ešte ďaleká budúcnosť.

Keď som si prezrela zopár tvojich fotografií, ide z nich emócia, nejaká mäkkosť, aj snovosť. Je to tak?

Máš pravdu. Vo fotografii je pre mňa dôležitá emócia, príbeh, ktorý by nemal chýbať. No nie je jednoduché zachytiť emóciu. Pri fotografovaní sa snažím môj objekt rozosmiať, uvoľniť, nech sa cíti prirodzene aby z fotografii nešla „mŕtva póza“. Samozrejme záleží na zámere fotografii.

Aký je tvoj cieľ, kam chceš posunúť svoje fotky?

Nemám konkrétny cieľ kam by som chcela dostať fotografie. Priznám sa, že svoje fotky smerujem viac na zahraničné portály. Je to väčšia šanca, že ich uvidí niekto, koho môžu zaujať a tak sa môžem zviditeľniť na zahraničnom trhu. Vďaka tomu boli moje fotografie uverejnené v zahraničných magazínoch, z čoho sa veľmi teším.

V čom upravuješ, aký máš názor úpravu fotiek?

Moje fotografie upravujem v Adobe Lightroom a Photoshop. Nemám nič proti vhodnej úprave a primeranej retuše. Nenašla som si vzťah k HDR fotkám a fotomanipulácii, ale to je otázka vkusu. Ja Photoshop zbožňujem, rada sa hrám s fotkami, hlavne s farbami. Samozrejme mám rada aj fotky bez úprav, ktoré majú tiež svoje čaro.

Aké sú tvoje obľúbené autorské fotografie?

Mám viac svojich fotografií, ktoré sa mi aj s odstupom času páčia, no najviac sa teším z fotky, kde je moja sestra a jej malý syn. Fotografia vznikla v tomto jesennom čase pred rokom. Farby na fotke vytvárajú príjemnú jesennú atmosféru. Pri tomto fotení som si všetko naplánovala (oblečenie, miesto a čas fotenia) okrem pózovania, to som nechala na náhodu. Nechala som ich nech šantia a ja som ich potichu pozorovala a cvakala.

Kde v Nitre rada fotíš?

Nitra je krásna v každom ročnom období. Fotila som na klasických miestach ako je park, pod hradom, kalvária, Dražovce, pešia zóna. No najčastejšie sa vraciam na miesto pod kalváriou. Našla som si tam miestečko, kde sú listnaté aj ihličnaté stromy, skaly aj lúka. Väčšina fotografii vznikla tam. Najradšej mám na tom mieste to, že je tam stále čo objavovať. Pri jednom fotení sme našli časť celú zarastenú machom.

FOTO: Talent Katky z Nitry si všimlo aj zahraničie. Fotografii by nemal chýbať p
19
Galéria
Zdroj: Katarína Sendžová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM