Lucia Lauková Správy

V Nitre otvorili komunitné centrum: Poslúži zahraničným pracovníkom i študentom

Komunitné centrum sídli v budove Mestského úradu v Nitre. Fungovať bude ako miesto prvého kontaktu pre cudzincov, čo prišli do Nitry za prácou či vzdelaním.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre otvorili komunitné centrum: Poslúži zahraničným pracovníkom i študentom
Zdroj: TASR

V priestoroch Klientskeho centra Mestského úradu v Nitre začalo fungovať Komunitné centrum pre pracovnú a vedomostnú mobilitu (COMIN).

Centrum bude pomáhať prekonávať bariéry v spolužití Nitranov a migrantov z tretích krajín a krajín Európskej únie s vydaným pracovným povolením pre prácu na Slovensku, ale aj podporovať sociálnu inklúziu cudzincov.

Mesto projekt podporilo

„V Nitre pôsobí viacero firiem, ktoré zamestnávajú veľké množstvo zahraničných pracovníkov. Sú tu tiež dve univerzity, kde študuje mnoho študentov z rôznych krajín Európskej únie a tretích krajín. To so sebou prináša viaceré problémy, narastajú xenofóbne nálady v komunite, šíria sa myšlienky ohrozovania väčšinového obyvateľstva zo strany migrantov,“ povedala manažérka COMIN Nikoleta Kováčová.

Zámer zriadiť Komunitné centrum pre pracovnú a vedomostnú mobilitu odobrili mestskí poslanci. Koncom minulého roka schválili účasť mesta v projekte a spolufinancovanie vo výške 24 000 eur.

Poradenstvo a pomoc

Projekt je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014 – 2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti, Bratislava a Karpatskou nadáciou.

Centrum bude otvorené dvakrát do týždňa, v utorok a piatok. Miesto prvého kontaktu bude poskytovať nízkoprahové jazykové vzdelávanie, vytvárať integračné programy pre jedincov aj celé rodiny a bude poskytovať aj právne poradenstvo a pomoc v krízových situáciách.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM