Lucia Lauková Správy

V Nitre nájdete DVE sochy Corgoňa: Repliku vytvorili na 3D tlačiarni, FOTO

Vedeli ste, že v Nitre nájdete dve takmer identické sochy Corgoňa? Jeden je originál a toho druhého vytlačili na 3D tlačiarni.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre nájdete DVE sochy Corgoňa: Repliku vytvorili na 3D tlačiarni, FOTO
17
Galéria
Zdroj: TASR , Ľuboš a Eva Kazíkoví

K soche Corgoňa pribudlo takmer identické „dvojča“. Podľa originálu, ktorý sa nachádza na rohu budovy Kluchovho paláca, vytvorili pomocou modernej technológie vernú kópiu.

Repliku sochy Corgoňa v skutočnej veľkosti vytlačili na 3D tlačiarni manželia z Nitry Eva a Ľuboš Kazíkoví. „Pracujem ako senior programátor a manželka je grafická dizajnérka,“ prezradil Ľuboš Kazík. 3D tlači sa začali venovať pred piatimi rokmi.

Corgoňa vyrobili pre nitriansky zápasnícky klub do nového športového centra na Štúrovej ulici. „Sochu sme začali vytvárať v januári 2022, s hlavným zámerom obohatiť kultúrno-spoločenský areál Central Park v Nitre, kde sídli Zápasnícky klubu Corgoň Nitra, ktorému je socha venovaná,“ prezradili manželia.

Prečítajte si tiež

Ako proces prebiehal?

Výroba 3D Corgoňa bola poriadna výzva. Zakúpiť museli aj dve väčšie tlačiarne.

„Sochu sme najskôr nafotili a následne digitalizovali pomocou techniky photogrammetry, pri ktorej sme použili približne 250 fotografií. Získaný 3D model sme rozčlenili na 26 častí, ktoré sme následne vytlačili s využitím 3D tlačiarne,“ vysvetľuje Eva Kazíková. „Tlač každého jedného dielu trvala 24 hodín,“ doplnil Ľuboš. Corgoň tak doslova rástol zo dňa na deň.

Na tlač nepoužili obyčajný plast, ale čierny filament, ktorý nie je toxický a vyrába sa zo zemiakového a kukuričného škrobu. Pre tento projekt spotrebovali 55 kg tlačového materiálu.

Verná replika s každým detailom

„Po dokončení tlače sme model spevnili a zlepili, upravili jeho povrch, odstránili nerovnosti a zakončili aplikáciou špeciálnej štukatérskej stierky. Táto stierka bola farebne vytienovaná tak, aby verne kopírovala farbu reálnej sochy. Takýmto spôsobom sme vytvorili vernú repliku sochy s pozoruhodným množstvom detailov a autentickým vzhľadom,“ opisuje Ľuboš.

Zachovať sa tak napríklad podarilo aj detail „ošúchaného palca“ na Corgoňovej nohe, ktorý vraj prináša šťastie. Zachovať by takýmto spôsobom mohli aj ďalšie pamiatky. V budúcnosti by chceli na 3D tlačiarni vytlačiť aj meč z pešej zóny či sochu Pribinu.

Zábery z procesu vzniku Corgoňa z 3D tlačiarne, si môžete pozrieť v galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Socha Corgoňa vytlačená na 3D tlačiarni
17
Galéria
Zdroj: Ľuboš a Eva Kazíkoví
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM