Lucia Lauková Rôzne Správy

V Nitre je 250 polopodzemných kontajnerov: Ukázali ako ich vyprázdňujú, VIDEO

Cez aplikáciu, ktorú si môže do mobilu stiahnuť ktokoľvek, si napríklad naplnenosť kontajnerov pri svojich domoch môžu overiť aj obyvatelia.

Zdroj: Facebook

Radnici sa polopodzemné kontajnery osvedčili. Rozmiestniť chce v Nitre ďalšie. Aktuálne ich je 250. Nedávno pribudli takéto kontajnery na Chrenovej. „Plánujeme, že ďalšie budú v meste ešte pribúdať. Prečo? Lebo majú mnoho výhod,“ prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Medzi hlavné výhody patrí šetrenie nákladov pri odvoze. Pri separovanom zbere je to podľa radnice až 30 % doterajších nákladov.

Polopodzemné kontanjery sú okrem toho vybavené senzormi, ktoré upozorňujú na naplnenosť dispečing aj obyvateľov prostredníctvom bezplatnej aplikácie

Bez zápachu a potkanov

Okrem toho sa podľa Tomáša Holúbeka vytratilo prehrabávanie odpadkov neprispôsobivými obyvateľmi, pretože v 2,5-metrovej hĺbke na odpadky nedosiahnu.

Vymizol aj zápach, ktorý pri otvorení veľkého veka na klasických 1100-litrových kontajneroch s komunálnym odpadom je prirodzene cítiť.

Výhodou je tiež to, že meter a pol z celkovej hĺbky kontajnera je pod zemou, odpad sa tam teda rozkladá pomalšie. „Ako výhodu tiež Nitrianske komunálne služby pociťujú vymiznutie hlodavcov. V minulosti sa stalo, že závozníkov pri zbere odpadu pohrýzli potkany. Ak sa teraz potkany medzi odpadkami objavia, so závozníkmi pri vývoze odpadu neprídu do kontaktu,“ vymenúva hovorca mesta Tomáš Holúbek, s tým, že v Nitre je 34 stojísk s polopodzemnými kontajnermi, pričom všetky sú bezbariérové, kontajnery si ľahko otvoria aj vozičkári.

Foto: ilustračné

Na Chrenovej pribudli nové polopodzemné kontajnery: V Nitre je ich 230, FOTO
5
Galéria
Foto: Roman Oravec
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM