Lucia Lauková Správy Samospráva

Na Chrenovej pribudli nové polopodzemné kontajnery: V Nitre je ich 230, FOTO

Mesto osádza ďalšie polopodzemné kontajnery. Vďaka nim sa za kratší čas vyvezie väčšie množstvo odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Na Chrenovej pribudli nové polopodzemné kontajnery: V Nitre je ich 230, FOTO
5
Galéria
Foto: Roman Oravec

Nové polopodzemné kontajnery umiestnili na Štiavnickej ulici a na Triede Andreja Hlinku na Chrenovej. Informoval o tom hovorca mesta Tomáš Holúbek. Podľa jeho slov odpadové hospodárstvo na tomto sídlisku z 90 % riešia práve prostredníctvom polopodzemných kontajnerov. Ďalšie takéto odpadové nádoby majú na Klokočine a v Starom meste.

Podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka budú postupne polopodzemné kontajnery pribúdať aj v ostatných mestských častiach Nitry. „Pre nás sú z hľadiska logistiky a ekonomiky ideálnym riešením,“ hovorí Ladislav Peniaško, riaditeľ Nitrianskych komunálnych služieb.

Zasielajú údaje

V Nitre je celkovo rozmiestnených 230 polopodzemných kontajnerov a všetky sú vybavené senzormi, ktoré výrazne uľahčujú a zefektívňujú zber odpadov. „Senzor je uchytený v ráme kontajnera zhora. Vysiela lúč, ktorý sa odráža od odpadu – lúč takto odmeria výšku odpadu. Máme to nastavené tak, že štyrikrát za deň nám kontajnery posielajú údaje o naplnenosti,“ vysvetľuje Peniaško.

Senzory sa podľa hovorcu mesta osvedčili hlavne pri odvoze separovaného odpadu, dispečing vďaka nim presne vie, kam a kedy poslať zberové vozidlá.

„Cez aplikáciu, ktorú si môže do mobilu stiahnuť ktokoľvek, si naplnenosť kontajnerov pri svojich domoch môžu overiť aj obyvatelia Nitry,“ pripomína Tomáš Holúbek, hovorca Nitry.

Bez zápachu i hlodavcov

Polopodzemné kontajnery majú mnoho výhod. „Z hľadiska ekonomického ide o 30-percentný pokles nákladov na vývoz separovaného odpadu. Za kratší čas sa vyvezie väčšie množstvo odpadu,“ dodáva hovorca mesta. Okrem toho sa podľa Tomáša Holúbeka vytratilo prehrabávanie odpadkov neprispôsobivými obyvateľmi, pretože v 2,5-metrovej hĺbke na odpadky nedosiahnu.

Vymizol aj zápach, ktorý pri otvorení veľkého veka na klasických 1100-litrových kontajneroch s komunálnym odpadom je prirodzene cítiť. Výhodou je tiež to, že meter a pol z celkovej hĺbky kontajnera je pod zemou, odpad sa tam teda rozkladá pomalšie. „Ako výhodu tiež Nitrianske komunálne služby pociťujú vymiznutie hlodavcov. V minulosti sa stalo, že závozníkov pri zbere odpadu pohrýzli potkany. Ak sa teraz potkany medzi odpadkami objavia, so závozníkmi pri vývoze odpadu neprídu do kontaktu,“ vymenúva hovorca mesta Tomáš Holúbek, s tým, že v Nitre je 34 stojísk s polopodzemnými kontajnermi, pričom všetky sú bezbariérové, kontajnery si ľahko otvoria aj vozičkári.

Viac fotografií nájdete v priloženej galérii!

Na Chrenovej pribudli nové polopodzemné kontajnery: V Nitre je ich 230, FOTO
5
Galéria
Foto: Roman Oravec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM