Lucia Lauková Správy

V Nitre fúkalo rýchlosťou 126 km/h: Výstraha pred vetrom platí aj v pondelok

Podľa meteorológov vietor na našom území ešte neustal. V nedeľu fúkalo v Nitre na niektorých miestach v nárazoch rýchlosťou 126 kilometrov za hodinu.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre fúkalo rýchlosťou 126 km/h: Výstraha pred vetrom platí aj v pondelok
Zdroj: TASR

Najsilnejší náraz vetra meteorológovia v nedeľu zaznamenali na stanici Nitra – Veľké Janíkovce 126 km/h. Veterné počasie bude pokračovať aj v pondelok, a to najmä na juhozápade Slovenska a v horských oblastiach. Informuje o tom Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti a svojej webovej stránke.

Podľa jeho informácií sa v nedeľu vyskytoval silný vietor najmä na západe a severe Slovenska v dvoch vlnách. „Prvú vyvolal prechádzajúci studený front dopoludnia, druhú výrazný vzostup tlaku vzduchu,“ uvádza SHMÚ.

Najsilnejší náraz vetra

„Na našom území bola výraznejšia druhá vlna, pri ktorej sme podľa aktuálnych údajov zaznamenali najsilnejší náraz vetra na stanici Nitra – Veľké Janíkovce 126 kilometrov za hodinu (s priemernou rýchlosťou 83 km/h, ktorá zodpovedá víchrici),“ informoval SHMÚ. Aj v prvej vlne bol najsilnejší vietor na tejto stanici, dosiahol rýchlosť 101 km/h.

Meteorológovia očakávajú postupné slabnutie vetra na západe, a naopak, ďalšiu vlnu silnejších nárazov na severe, východe a na horách.

Vydali výstrahu

Silný vietor potrápi časti Slovenska aj v pondelok (30.10.). SHMÚ v tejto súvislosti vydal na pondelok výstrahu 1. stupňa aj pre Nitriansky kraj pred vetrom s rýchlosťou 65 až 80 km/h. Výstraha platí od 10.00 do 16.00 h.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM